Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.05.2009

NewsIn: Jurnaliştii moldoveni se plâng de restricţionarea activităţii lor în noul Parlament

Jurnaliştii moldoveni care acoperă activitatea noului Parlament se plâng de condiţii inadecvate de lucru şi reclamă presiuni din partea gărzilor de corp ale primilor oameni în stat care au devenit deputaţi pe listele Partidului Comuniştilor.

Agenţia moldoveană Monitor Media transmite că mai mulţi jurnalişti au anunţat miercuri prin intermediul mediilor de informare pe care le reprezintă că ziariştii nu sunt lăsaţi de gărzile de corp să fotografieze, să filmeze şi să solicite interviuri demnitarilor.

"Cameramanii îi pot filma pe deputaţi doar pe rând şi fiind însoţiţi de câte un bodyguard. Acesta nu-i păzeşte pe jurnalişti, ci are grijă ca în doua-trei minute camerele să dispară din faţa parlamentarilor", relatează portalul Ştirea Zilei.

Jurnal TV relatează că gărzile de corp îşi permit să bruscheze nu numai reprezentanţii mass-media, ci şi pe unii deputaţi din opoziţie.

"În patru ani de când fac presă, aşa ceva nu am văzut. E o adevărată teroare. Am început să invidiez vremurile pe când funcţiona precedentul Parlament. Ni se permitea să intrăm cu telefonul mobil, aveam wi-fi în sala de şedinţe, se organizau briefinguri degajate cu presa. Dar acum, securiştii îl păzesc pe Voronin ca pe un ou, iar ziariştii sunt suspectaţi chiar şi atunci când respiră", scrie jurnalista Valentina Baciu într-un articol publicat în Timpul de dimineaţă.

Solicitat miercuri de jurnalişti "să mai rărească paza", noul preşedinte al Parlamentului, Vladimir Voronin, a declarat că nu i se pare că în Palatul Republicii sunt prea multe gărzi de corp.

Agenţia Monitor Media tansmite şi că Voronin, liderul partidului de guvernământ, îi acuză pe unii jurnalişti de trădare, motiv pentru care nu vrea să răspundă la întrebările acestora.

De trădare a fost acuzată jurnalista Valentina Ursu din redacţia de la Chişinău a Europei Libere. Fiind întrebat de jurnalistă despre calităţile succesorului la Preşedinţie, Voronin i-a spus: "De fapt, Valea, eu nu prea am chef să discut cu tine. Tu pe mine m-ai trădat de vreo trei ori. Pentru mine trădarea înseamnă mult".

Ulterior, când Valentina Ursu i-a solicitat proaspătului preşedinte al Parlamentului explicaţii despre o declaraţie referitoare la integrarea europeană, Voronin a spus: "Mai citeşte o dată!", fără să răspundă la întrebare.

Valentina Ursu a spus că nu ştie la ce se referă Voronin când o acuză de trădare. "Întotdeauna am fost imparţială şi echidistantă în munca mea", a spus Ursu. Jurnalista spune că declaraţia lui Voronin este un truc pentru a evita să răspundă la întrebările incomode ale jurnaliştilor. 

După ce sediul Parlamentului a fost devastat la 7 aprilie, noul Legislativ îşi desfăşoară activitatea în clădirea Palatului Republicii. După acţiunile de protest de luna trecută, presa necomunistă a fost supusă unor presiuni fără precedent din partea autorităţilor, jurnaliştii fiind arestaţi şi anchetaţi, bătuţi în stradă şi lăsaţi fără echipamente. Pe de altă parte, jurnaliştii români au fost fie expulzaţi, fie determinaţi să părăsească Republica Moldova.

Sursa: NewsIn

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus