Trimite e-mail | Printeaza
Granturi si burse
13.05.2009

Federaţia Rusă acordă cetăţenilor din Moldova 150 de burse pentru studii superioare şi 10 burse pentru studii postuniversitare

În temeiul Acordului între Ministerul Educaţiei şi Tineretului al Republicii Moldova şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei al Federaţiei Ruse privind colaborarea în domeniul educaţiei, Agenţia Federală pentru Invăţămînt a Federaţiei Ruse acordă pentru anul academic 2009-2010 burse de studii:

  • 150 burse pentru studii superioare (Bacalavr, specialist),
  • 10 burse pentru studii postuniversitare (aspirantură).

Concursul se va realiza în cadrul Universităţii de Stat din Moldova, str. „M. Kogălniceanu” 65, Blocul 3, sala 106, în următoarele termene:

a. depunerea actelor 4 mai - 16 mai 2009;
b. şedinţa Comisiei de concurs moldo-ruse 19 mai 2009;
c. turul II al concursului 20-21 mai;
d. anunţarea rezultatelor finale 22 mai 2009.


Studii superioare (Bacalavr, Specialist)

Pentru participare la concurs candidaţii vor depune următoarele acte:

  1. Cererea de înscriere la concurs;
  2. Copia autentificată a actului de studii şi a anexei la acesta, cu traducere în limba rusă;
  3. Situaţia academică pentru absolvenţi, promoţia 2009, după cum urmează:
    • absolvenţii liceelor - pentru clasele X, XI şi semestrul I, cl. XII;
    • absolvenţii şcolilor medii de cultură generală - pentru clasele X şi semestrul I,cl. XI;
    Certificatele vor fi vizate de directorul instituţiei de învăţământ şi vor conţine media calculată pe anii de studii;
  4. Copia Certificatului de naştere;
  5. Copia certificatului medical în limba rusă;
  6. Copia buletinului de identitate;
  7. 4 fotografii 3 x 4;
  8. Copii ale diplomelor de participare la olimpiadele republicane şi internaţionale.


Solicitanţii pentru profilul „Arte” depun acte, ce confirmă pregătirea specială în domeniu, mostre sau fotografii ale lucrărilor realizate. Candidaţii respectivi susţin probe de aptitudini în cadrul instituţiilor primitoare din Federaţia Rusă. Termele de susţinere a probelor de aptitudini se vor anunţa suplimentar.

Informaţia despre admiterea în instituţiile de învăţămînt superior, profil medicină, va fi transmisă după coordonarea candidaturilor cu instituţia de învăţămînt primitoare. Instituţiile de învăţămînt din Federaţia Rusă îşi rezervă dreptul de a organiza examene de admitere pentru candidaţi.

Candidaţii, recomandaţi pentru studii la Universitatea „N.A. Bauman” din Moscova, vor pleca la Moscova pentru a susţine examenele de admitere în instituţia respectivă.

Studii postuniversitare (aspirantură)
Pentru participare la concurs se depun următoarele acte:

  1. Cererea de înscriere la concurs;
  2. Copia autentificată a actului de studii şi a anexei (Diplomă de masterat – pentru absolvenţii din Republica Moldova şi Diplomă de specialist sau magistru pentru absolvenţii instituţiilor de învăţămînt superior din Federaţia Rusă (sau dovadă a statutului de student al ultimului an de studii Ciclul II, Masterat şi respectiv, pentru obţinerea diplomei de specialist sau magistru);
  3. Copia buletinului de identitate;
  4. 4 fotografii 3 x 4
  5. Lista publicaţiilor (dacă există)
  6. Proiectul de argumentare pentru tema de cercetare (pe 15 pagini, tipărite la calculator)
  7. Recomandare din instituţia de învăţămînt superior, inclusiv din instituţia de învăţămînt primitoare, semnată de către conducătorul instituţiei (dacă există)


Candidaţii la studii masterat, cetăţeni ai Republicii Moldova, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior din Federaţia Rusă (bacalavr), vor prezenta avizul favorabil al instituţiei pe care au absolvit-o.

Candidaţii la studii postuniversitare (aspirantră), cetăţeni ai Republicii Moldova, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior din Federaţia Rusă, vor prezenta avizul favorabil al instituţiei pe care au absolvit-o.

Instituţia de învăţămînt primitoare va organiza pentru candidaţii recomandaţi la studii postuniversitare examene de admitere. Candidaturile recomandate pentru studii postuniversitare vor fi coordonate cu instituţiile de învăţămînt primitoare.

Cetăţenii Republicii Moldova, care vor fi selectaţi pentru studii în Federaţia Rusă vor beneficia de studii gratuite şi cazare în cămine (contra plată).
În mod obligatoriu, candidaţii selectaţi pentru studii vor procura, la sosire în Federaţia Rusă, poliţa de asigurare medicală ( costul – 250 $).

Telefoane de contact:
57 77 72 – comisia de primire;
23 41 60; 23 80 61; 23 24 15 – Ministerul Educaţiei şi Tineretului.

Candidaţii, recomandaţi pentru continuarea studiilor în instituţiile de învăţământ superior din Federaţia Rusă, vor completa dosarul personal cu certificat medical, rezultat al testului HIV/SIDA.


Anexă:

cuvinte-cheie: burse

Comentarii (0)

 

Related news

Sus