Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.05.2009

DW: 7 zile pentru Voronin

Legislativul de la Chişinău a fixat data primei tentative de alegere a noului preşedinte al Republicii Moldova - 20 mai 2009.

De asemenea, plenara Comitetului Central al Partidului Comuniştilor a decis să o înainteze la funcţia de şef al statului pe premierul în exerciţiu, Zinaida Greceanîi.

În timp ce liderii partidelor necomuniste spun că nici unul din cei 41 de deputaţi din opoziţie nu va vota pentru candidatul comunist, Vladimir Voronin se declară convins că "votul de aur" va veni singur spre comunişti. Cât de categorică este acum opoziţia în intenţia de a provoca alegeri parlamentare anticipate?

Opoziţia a început să se comporte cam ciudat, dar deocamdată îşi menţine poziţia de a provoca alegeri anticipate. A refuzat funcţiile de conducere în comisiile permanente ale Parlamentului, dar şi-a desemnat reprezentanţi în Biroul permanent. Insistă în continuare că actualul Legislativ a fost ales prin fraudă, dar participă la lucrările acestuia.

Toate cele trei partide de opoziţie (PL, PLDM şi AMN) au refuzat astăzi să-şi delege reprezentanţi în Comisia specială pentru alegerea preşedintelui, toate cele 7 locuri fiind completate de comunişti. Liderii opoziţiei au reconfirmat că nici un deputat din opoziţie nu va vota pentru candidatul comunist la Preşedinţie.

Dar vor intra oare deputaţii din opoziţie în sală pe data de 20 mai? Pentru a fi siguri că nimeni nu va "trăda", liderii celor trei partide parlamentare necomuniste au convenit să boicoteze respectiva şedinţă.

Liderul AMN, Serafim Urechean, a acceptat, însă, cu greu această idee. El ar fi vrut ca toţi cei 41 de necomunişti să intre în sală, să înainteze un candidat unic al opoziţiei la Preşedinţie şi să voteze toţi pentru acesta, ca să demonstreze cât de bine sudată este opoziţia. Dar votul este secret...

Această situaţie pare cu atât mai interesantă dacă ţinem cont şi de zvonurile apărute în presă potrivit cărora, Iuda, adică cel care "va trăda" ar face parte chiar din grupul de deputaţi ai AMN. Numele invocat în presă este cel al omului de afaceri Veaceslav Platon, care, potrivit presei, a fugit din Moldova din cauza dosarelor penale pe care le are.

Într-o discuţie pe care am avut-o cu Serafim Urechean, acesta a infirmat, însă, ipoteza apărută în presă:

"- Au aparut tot felul de zvonuri pe internet, ca 'Iuda' care va vota pentru candidatul comunist ar fi din AMN. Se vehiculeaza numele domnului Platon care am inteles ca nu este in Moldova...

Serafim Urechean: Domnul Platon se află într-o deplasare - mă rog, este om de afaceri... Dar se exclude orice variantă de participare a cuiva din cei 11 deputaţi de la AMN la votarea preşedintelui şi eu sunt ferm convins că nici printre ceilalţi 30 de deputaţi din celelalte două formaţiuni de orientare liberală nu se va găsi de data aceasta acea Iuda care va trăda interesele acestui mult pătimit popor".

Un alt aspect care merită atenţie şi pe care l-am desprins din reacţiile noului preşedinte al Parlamentului, Vladimir Voronin, la ultimele două şedinţe, se referă la modul cum percepe acesta viitorul european al Republicii Moldova:

Vladimir Voronin: "Atâta timp cât întreaga clasă politică din Moldova va percepe integrarea europeană drept opţiune geopolitică, noi vom continua să batem pasul pe loc, pierzând prietenii din Est şi dezorientând proprii cetăţeni. Integrarea europeană nu este o cale spre Occident!".

La aceasta se adaugă şi faptul că ieri, la propunerea lui Vladimir Voronin, deputatul comunist Grigore Petrenko a fost confirmat în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului. Şi asta după ce Grigore Petrenko declarase cu câteva zile în urmă că Rezoluţia dură a Parlamentului European despre Moldova "este o insultă la adresa poporului moldav".

Reamintim că în acea Rezoluţie, Parlamentul European a condamnat maltratarea de către poliţie a protestatarilor după data de 7 aprilie şi acţiunile autorităţilor comuniste îndreptate împotriva opoziţiei politice şi împotriva României.

La şedinţa de astăzi a Parlamentului, deputatul liberal-democrat, Iurie Leancă, ex-ministru adjunct de Externe, a încercat să-i explice lui Vladimir Voronin "nevoia de a menţine integrarea europeană ca vector extern unic al Republicii Moldova". În replică, liderul comunist a spus că acesta nu înţelege multe lucruri şi că a fost eliberat întemeiat din funcţia deţinută la Ministerul de Externe.

De fapt, după teroarea şi frica instaurată în Republica Moldova, ca urmare a evenimentelor din 7 aprilie, liderul comunist pare dispus să revină la vechea sa tactică - aceea de a declara ceea ce vor să audă instituţiile europene, dar, în realitate, de a guverna într-o manieră dictatorială.

Aşa se explică şi promisiunile făcute ieri de Vladimir Voronin despre respectarea drepturilor omului, independenţa justiţiei şi libertatea presei.

UE dispune, însă, de pârghiile necesare pentru a obliga autorităţile moldovene să ţină cont de recomandările Parlamentului European. Potrivit directorului de programe al Asociaţiei de Politică Externă, Victor Chirilă, la 16 iunie, Moldova va iniţia cu UE negocierile cu privire la Acordul de Asociere.

Un capitol important din acest acord se va referi la dialogul politic între autorităţile moldovene şi cele europene, inclusiv la nivel parlamentar. Odată negociat, viitorul Acord de Asociere cu UE trebuie să fie votat de Parlamentul European.

În caz contrar, atâta timp cât acordul nu va avea girul legiuitorilor europeni, el va rămâne un document fără putere juridică. În al treilea rând: Moldova doreşte pentru cetăţenii săi un regim de călătorii fără vize în spaţiul UE...

Un astfel de acord va necesita, din nou, aprobarea Parlamentului European. Acelaşi lucru este valabil şi pentru un eventual Acord de liber schimb între Moldova şi UE.

Sursa: Deutsche Welle

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus