Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.05.2009

Comuniştii au decis: Zinaida Greceanîi – la funcţia de preşedinte, Marian Lupu la funcţia de premier

Comuniştii au decis: Zinaida Greceanîi – la funcţia de preşedinte, Marian Lupu la  funcţia de premier

Preşedinele PCRM Vladimir Voronin a declarat jurnaliştilor că în cadrul plenarei PCRM ce s-a reunit după şedinţa Parlamentului, că la funcţia de preşedinte va fi înaintată Zinaida Greceanăi, iar la funcţia de premier - Marian Lupu.
 
"Greceanâi şi Lupu ar forma „o combinaţie de succes, care va readuce stabilitatea politică în ţară pentru mult timp, dacă nu pentru totdeauna", a spus Vladimir Voronin.
 
Potrivit legislaţiei, atribuţia de a numi prim-ministrul îi aparţine şefului statului, iar candidatura urmează a fi aprobată şi de Parlament.   
 
Fracţiunea comuniştilor a stabilit data alegerii şefului statului, miercuri, 20 mai. Decizia a fost luată cu votul celor 60 de deputaţi comunişti în şedinţa din 13 mai a legislativului. La finele şedinţei Parlamentului, preşedintele PCRM Vladimir Voronin şi-a anunţat camarazii că imediat după şedinţă urmează să se întrunească în plenară pentru a examina canditaturile la postul de şef al statului.
 
Deputaţii comunişti au constituit o comisie specială pentru alegerea preşedintelui ţării, formată din 7 membri. Reprezentanţii partidelor din opoziţie - PL, PLDM şi AMN au anunţat că nu înaintează niciun reprezentant în această Comisie şi că nu vor participa la aceste alegeri. Astfel, din comisia pentru alegerea preşedintelui fac parte: Mihail Russu, Valeriu Savva, Irina Vlah, Maia Radilova, Victor Mândru, Iurii Munteanu şi Vladimir Vitiuc.
 
Menţionăm că la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova poate candida orice persoană care are mai mult de 40 de ani, a trăit cel puţin 10 ani în Moldova, deţine cetăţenie moldovenească şi cunoaşte limba de stat. Candidatura trebuie să fie susţinută de 15 deputaţi. Un deputat poate semna doar pentru un singur candidat.

Mandatul preşedintelui Vladimir Voronin a expirat la 7 aprilie, când a fost prelungit de drept până la desemnarea noului şef de stat. Mandarul de preşedinte interimar expiră la 7 iunie. Şeful statului urmează a fi ales cu votul secet a trei cincimi din totalul deputaţilor, sau 61 de parlamentari din cei 101 care formează legislativul.

Opoziţia a anunţat în repetate rânduri că nu va înainta candidaţi şi nu va participa la alegerea şefului statului. Fracţiunea PCRM deţine 60 de mandate, astfel că nu-i ajunge un singur vot ca să desemneze preşedintele.
 
În aceeaşi şedinţă, Parlamentul a acceptat demisia Guvernului, condus de Zinainda Greceanîi. Până la instituirea  noului executiv, Guvernul Greceanâi va ocupa funcţii de administrare a treburilor publice. 


De asemenea, Parlamentul a format zece comisii permanente, cu una mai mult decât cele care au activat în cadrul legislaturii precedente. Fosta comisie pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, tineret, sport şi mijloace de informare în masă a fost divizată în două.
 
Cele trei fracţiuni parlamentare de opoziţie au refuzat posturi de conducere în comisii.

Opoziţiei i s-au acordat, după principiul de proporţionalitate, patru funcţii de preşedinte, opt funcţii de vicepreşedinte şi patru funcţii de secretar. Atribuţiile de secretar vor fi îndeplinite, temporar, de reprezentanţii fracţiunii majoritare a Partidului Comuniştilor (PCRM). Celelalte funcţii rămân vacante.

Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi va fi condusă de deputatul PCRM, Anatol Zagorodnâi. Vicepreşedinte va fi comunistul Igor Vremea.

Comisia pentru politică economică, buget şi finanţe va fi condusă de viceministrul în exerciţiu al economiei, Iurie Muntean (PCRM), vicepreşedinte - Gheorghe Popa. Din această comisie vor mai face parte premierul în exerciţiu Zinaida Greceanâi, ex-vicepremierul Igor Dodon, ex-spicherul Marian Lupu şi consilierul prezidenţial Oleg Reidman.

Comisia pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică va avea doi vicepreşedinţi de la PCRM, Iurie Stoicov şi Vadim Mişin. Din comisie face parte şi liderul fracţiunii Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat.

Comisia pentru politică externă şi integrare europeană va avea în frunte doi ex-consilieri prezidenţiali - comuniştii Mark Tkaciuk, preşedinte, şi Sergiu Stati, vicepreşedinte. În comisie au fost incluşi şi liderii fracţiunilor Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, şi Alianţei Moldova Noastră (AMN), Serafim Urecheanu.

Vicepreşedinte al Comisiei pentru drepturile omului a fost numită Ala Mironic (PCRM), iar al Comisiei pentru administraţie publică locală, ecologie şi dezvoltare a teritoriului - Petru Porcescu (PCRM).

Comisia pentru agricultură şi industrie alimentară va fi condusă ca şi anterior de Dumitru Todoroglo (PCRM), vicepreşedinte - Iurie Eriomin.

Comisia pentru protecţie socială, sănătate şi familie va fi condusă de Oxana Dementiev (PCRM), vicepreşedinte - Vladimir Eremciuc (PCRM).

Vicepremierul în exerciţiu Victor Stepaniuc (PCRM) va conduce Comisia pentru tineret, învăţământ, ştiinţe şi mijloace de informare în masă. El va fi asistat de liderul tineretului comunist, Ina Şupac.

Comisia pentru cultură, turism şi sport va avea doi vicepreşedinţi de la PCRM, Oleg Babenco şi Ala Ursu.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus