Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.05.2009

Cea de-a treia întâlnire în cadrul Platformei de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate UE - Moldova

Comisia Europeană împreună cu reprezentanţii statelor membre UE şi ai Guvernului Moldovei au participat miercuri, 13 mai, la Chişinău la cea de-a treia întâlnire în cadrul Platformei de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate UE – Republica Moldova.

Parteneriatul de Mobilitate reprezintă o nouă iniţiativă a  UE, care contribuie la aplicarea Abordării Globale a Migraţiei asupra regiunilor de vecinătate din estul şi sud-estul Uniunii Europene şi la implementarea Politicii Europeane în domeniul migraţiei.

“Obiectivul Parteneriatului de Mobilitate este o mai bună gestionare a migraţiei în UE, Moldova şi a beneficiilor migranţilor. Parteneriatul ţine să promoveze un cadru mai eficient privind migraţia legală, re-integrarea migranţilor ce revin în ţară şi lupa împotriva migraţiei ilegale. Statele membre UE şi Comisia Europeană contribuie la acest Parteneriat.

"În acest an, Comisia Europeană a semnat cu Guvernul Moldovei un Acord de Finanţare în valoare de 10 mln de euro, pentru proiectele din acest domeniu. În plus, la 14 mai va fi lansat un proiect privind migraţia muncii, unde Comisia contribuie cu 3 mln de euro”, a spus Wolfgang Behrendt, Şeful Secţiei Politică şi Economie din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene în Moldova.

Aceste iniţiative vizează facilitarea migraţiei legale şi ajută la reintegrarea în societate a migranţilor ce revin în ţară. De asemenea, Parteneriatul susţine iniţiativele bilaterale care favorizează securitatea socială, programele durabile de reintegrare, schimb, instruire de muncă temporară. Acesta, de asemenea, prevede dezvoltarea iniţiativelor vizând încurajarea participării diasporei la dezvoltarea Republicii Moldova şi facilitează utilizarea remitenţelor. Adiţional, există proiecte care se referă la lupta contra migraţiei ilegale.

Proiectele UE în cadrul Parteneriatului de Mobilitate UE ţin de următoarele domenii:

•    Crearea parteneriatelor dintre Moldova şi principalele ţări de destinaţie şi tranzit pentru cetăţenii moldoveni, pentru a consolida mecanismului voluntar de reîntoarcere şi reintegrare a migranţilor moldoveni
•    Consolidarea capacităţilor instituţionale din Moldova în domeniul gestionării migraţiei
•    Informarea cetăţenilor moldoveni despre migraţia legală
•    Gestionarea şi investirea eficientă a remitenţelor în Moldova
•    Gestionarea frontierei şi securitatea documentelor
•    Asigurarea protecţiei sociale a migranţilor
•    Cooperarea în domeniul luptei contra migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane.


Uniunea Europeană şi Republica Moldova a semnat Declaraţia Comună privind Parteneriatul de Mobilitate, la 5 iunie 2008, la Luxemburg.

Statele membre UE care participă în cadrul Parteneriatului prin diferite proiecte referitoare la politicile de migraţie sunt: Bulgaria, Cehia, Cipru, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Suedia, şi Ungaria. De asemenea, Comisia Europeană, FRONTEX şi Fundaţia Europeană de Training participă în cadrul Parteneriatului.

cuvinte-cheie: parteneriat | mobilitate

Comentarii (0)

 

Related news

Sus