Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.05.2009

Peste 70% din transporturile internaţionale din Moldova riscă să fie stopate în urma unei decizii unilaterale a Rusiei

În cadrul şedinţei Grupului de lucru a Conferinţei Europene a Miniştrilor de Transport, desfăşurată la 23 aprilie la Paris, reprezentanţii serviciului transport auto din cadrul Ministerului Federaţiei Ruse, au anunţat intenţia ministerului rus de a intoduce interdicţie pe teritoriul Federaţiei Ruse pentru agenţii transportatori din  Republicii Moldova în baza autorizaţiilor multilaterale a Conferinţei Europene a Miniştrilor de Transport (CEMT).

În motivarea declaraţiilor sale, oficialii Ministerului de Transport al Federaţiei Ruse a comunicat despre numărul mare a încălcărilor şi ilegalităţilor comise de către agenţii transportatori ai Republicii Moldova, pe teritoriul Federaţiei Ruse, exprimate în special prin falsificarea autorizaţiilor multilaterale CEMT dar şi a utilizării frauduloase a acestora.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Transportului, delegaţia Republicii Moldova în cadrul grupului de lucru a Conferinţei Europene a Miniştrilor de Transport şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţiile unilaterale ale Ministerului de Transport al Federaţiei Ruse, a comunicat despre măsurile întreprinse de Republica Moldova pe fiecare caz aparte semnalat, prezentând probe concludente despre începerea acţiunilor de urmărire penală în cazurile de falsificare şi despre retragerea autorizaţiilor CEMT în cazul altor încălcări.

Poziţia Republicii Moldova a fost susţinută de Secretariatul Conferinţei Europene a Miniştrilor de Transport care au informat delegaţia Ministerului de Transport a Federaţiei Ruse despre contravinerea intenţiilor expuse cu prevederile Protocoalelor şi Rezoluţiilor Conferinţei Europene a Miniştrilor de Transport.

Totodată, Agenţia Transportului din Moldova notează să nu a primit vreo o înştiinţare oficială despre decizia autorităţilor ruse privind stabilirea interdicţiei de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse a autovehiculelor de transportare a mărfurilor, în baza permiselor eliberate de Conferinţa Europeană a Miniştrilor de Transport.

Cu toate acestea, în scopul verificării declaraţiilor unor oficiali aparte a Ministerului de Transport a Federaţiei Ruse privind posibilitatea aplicării acestei interdicţii şi pentru preîntâmpinarea unor astfel de acţiuni, Agenţia Transporturi a Republicii Moldova a iniţiat negocieri şi discuţii cu autorităţile de transport din Federaţia Rusă.

În cel mai scurt timp reprezentanţii Agenţiei Transportului din Moldova şi ai Ministerului Transporturilor din Federaţia Rusă se vor convoca într-o şedinţă comună, în cadrul căreia va fi abordată problema în cauză, precum şi măsurile ce se impun pentru eliminarea oricăror impiedimente în calea exportului pe calea auto.

În acelaşi timp, Agenţia Transportului din Moldova atenţionează agenţii transportatori despre faptul neadmiterii ilegalităţilor în activităţile de transport, acţiuni care faţă de care Republica Moldova va lua o atitudine fermă.

Totodată, transportatorii moldoveni au solicitat autorităţilor moldovene să se implice în negocieri privind embargo-ul unilateral impus de Rusia la traversarea teritoriului rus cu autorizaţii CEMT.

În mesajele adresate premierului în exerciţiu Zinaida Greceanîi şi prim-vicepremierului în exerciţiu Igor Dodon, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto din Moldova Vladimir Florea atenţionează asupra faptului că, în prezent, transportatorii, care sunt puternic afectaţi de criza economică  riscă o nouă lovitură. Federaţia Rusă a anunţat că, începând cu 15 mai 2009, va interzice transportatorilor auto de marfă din Moldova să traverseze teritoriul rus cu autorizaţii CEMT.

„Această decizie va duce la stoparea aproximativ a 70% din transporturile internaţionale de marfă. În situaţia de criză, urmările deciziei vor duce la falimentarea completă a acestei ramuri din economie", se arată în mesajul AITA. 

La sugestia Forului Internaţional de Transport, la 15 mai este preconizată organizarea unei întâlniri trilaterale la acest subiect. Se presupune că tratativele vor fi purtate la Moscova, urmând ca Moldova să fie reprezentată la negocieri de către directorul Agenţiei Transporturilor, Vasile Botnari şi preşedintele AITA, Vladimir Florea.

Măsuri privind ameliorarea situaţiei:

1. Adresarea către Doamna Zinaida GRECEANÎI, Prim-ministru al Republicii Moldova
2. Adresarea către Domnul Igor DODON, Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei şi comerţului
3. Apelul Preşedintelui AITA către toţi transportatorii auto internaţionali de marfa din Republica Moldova
4. Însărcinarea Guvernului Agenţiei Transporturilor a Republicii Moldova privind situaţia cu CEMT
5. Executarea însărcinării Guvernului Agenţiei Transporturilor Rep. Moldova privind situaţia cu CEMT

cuvinte-cheie: embargo | Rusia | CEMT | transport

Comentarii (0)

 

Related news

Sus