Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
10.05.2009

CIJ a lansat o campanie de informare privind drepturile şi libertăţile mass-media

CIJ a lansat o campanie de informare privind drepturile şi libertăţile mass-media

Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) a lansat astăzi, 9 mai, o campanie de informare privind libertatea presei, libertatea de opinie şi de exprimare şi dreptul la informaţie. 

În contextul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, CIJ a decis să mediatizeze mai multe prevederi din Constituţia R Moldova, Legea Presei, Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, cu privire la libertatea presei şi neadmiterea cenzurii în mass-media (art. 1, Legea Presei), la dreptul persoanei la informaţie şi obligaţia mass-media de a informa corect opinia publică (Art. 34, Constituţia R. Moldova), la garantarea libertăţii de opinie şi libertăţii de exprimare (Art. 32, Constituţia R. Moldova, Art. 10, Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului). 

În diverse staţii de aşteptare a transportului public au fost instalate şapte panouri care conţin aceste prevederi din legislaţia naţională şi internaţională. 

Menţionăm că CIJ a vrut să ia în chirie panouri publicitare de la mai multe agenţii de publicitate din Chişinău, dar două dintre agenţiile care deţin o reţea de panouri amplasate în diverse locuri din municipiu, inclusiv pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, au refuzat să presteze serviciile solicitate după ce au văzut conţinutul afişelor care urmau să apară în cadrul acestei campanii de informare a populaţiei.

Această campanie de informare, care se desfăşoară în cadrul Zilelor Libertăţii Presei, va dura o lună (de la 9 mai până la 9 iunie 2009), fiind susţinută financiar de Reprezentanţa din Moldova a Fundaţiei Eurasia, cu resurse de la Ministerul Afacerilor Externe al Olandei şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

In cadrul campaniei sunt mediatizate urmatoarele prevederi din legislatia nationala si internationala:
"Oricarui cetatean ii este garantata libertatea gindirii, a opiniei, precum si libertatea exprimarii in public prin cuvint, imagine sau prin alt mijloc posibil." (Art. 32, Constitutia R. Moldova);

"Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes
public nu poate fi ingradit." (Art. 34, Constitutia R.  Moldova);

"Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sint obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal." (Art. 34, Constitutia R. Moldova);

"Mijloacele de informare publica, de stat sau private, sint obligate sa asigure informarea corecta a opiniei
publice." (Art. 34, Constitutia R.  Moldova);

"Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de
frontiere." (Art. 10, Conventia Europeana pentru Drepturile Omului);

"In Republica Moldova libertatea presei constituie un drept fundamental, consfintit de Constitutie." (Art. 1, Legea presei);

"Cenzura de orice fel asupra publicatiilor periodice si agentiilor de presa, imixtiunea in activitatea lor de pregatire si de difuzare a informatiei sint interzise." (Art. 1, Legea presei).

**
Panourile sunt instalate in urmatoarele statii:

Casa Presei (str. Puskin); Gradina Publica LStefan cel Mare si Sfant╕ (str. Mitropolit Banulescu-Bodoni); Piata Marii Adunari Nationale (bd.  Stefan cel Mare si Sfant, mag. Gemenii); Teatrul National LMihai Eminescu╕; Teatrul de Opera si Balet;  bd. Stefan cel Mare si Sfant colt cu str. Armeneasca; statia din str. Hancesti colt cu Dokuceaev.

cuvinte-cheie: panouri | libertate | presa

Comentarii (0)

 

Related news

Sus