Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.05.2009

Emil Boc: Nu este necesară implicarea Uniunii Europene în normalizarea relaţiilor dintre România şi Republica Moldova

"Nu văd de ce ar fi nevoie să se implice în acest moment", a spus Emil Boc, la finalul summitului de la Praga, în cadrul căruia a fost lansat Parteneriatul Estic.
Boc a declarat că, în cadrul summitului, nu a discutat cu ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, deoarece "nu a fost cadrul în care să purtăm discuţii bilaterale", potrivit NewsIn.

În timpul discuţiilor din cadrul summitului s-a pus accent pe respectarea principiilor democraţiei, statului de drept, respectării drepturilor şi liberăţilor cetăţeneşti, pe principiul economiei de piaţă şi cel al bunei guvernări, fiind luate în discuţie şi solicitările celor şase state partenere (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina) privind facilitarea condiţiilor de acordare a vizelor, a ţinut să precizeze Emil Boc.

Boc a explicat că documentul ratificat nu implică simplificarea procedurilor de obţinere a vizelor pentru aceste state. Însă, în măsura în care aceste ţări vor susţine principiile şi valorile prevăzute în document, Uniunea Europeană va accelera discuţiile pe această temă.

“Cred că acest Parteneriat este un succes şi pentru România, pentru că România are tot interesul să aibă la graniţele sale un climat de stabilitate, un climat de democraţie, un climat în care se respectă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, adică, cu alte cuvinte, un climat al statului de drept”, a spus Boc, potrivit ziarului Gândul. „Acest Parteneriat Estic nu reprezintă o refacere a vechiului Bloc estic ci, dimpotrivă, este opusul lui pentru că pe de o parte acest parteneriat nu este îndreptat împotriva nimănui, iar pe de altă parte ţările care sunt invitate să facă parte din PaE sunt chemate în aceleaşi timp să împărtăşească aceleaşi valori şi principii care aduc stabilitatea, democraţia şi prosperitatea în lume”, a explicat prim-ministrul roman.

Vicepremierul Dan Nica, prezent în delegaţia română alături de premierul Boc, a explicat că obiectivul României în cadrul acestui Parteneriat Estic este mult mai pragmatic. „Pentru noi este extrem de important ca să fim foarte activi în cadrul acestui parteneriat cu cele şase ţări care au fost prezente astăzi. Sunt câteva dintre ele care au resurse de materii prime destul de importante şi, pentru România, este extrem de important să fim prezenţi şi să sprijinim aceste ţări să-şi valorifice cât mai bine aceste resurse de materii prime pe care le au, materii energetice care pot să aibă un impact major în perioada următoare”, a declarat vicepremierul Dan Nica.

„De asemeni, dorim să ne implicăm şi în ceea ce priveşte asigurarea rutelor de transport de energie şi vom sprijini firmele româneşti ca să fie mai active în această zonă pentru că sunt resurse de materii prime care trebuie să fie valorificate foarte bine atât în folosul acestor ţări, cât şi în folosul României, de asemeni, şi noile rute de transport care se prefigurează. E o dimensiune economică foarte importantă care va permite României să aibă un cuvânt de spus cu mare greutate în zonă. Nu este suficient ca România să fie doar în vecinătatea acestor ţări şi să fie, practic, ţara din UE care este cel mai aproape de toate aceste ţări, ci trebuie să fim mult mai activi din punct de vedere economic”, a continuat Nica.

„Şi vom apela la cei care se ocupă în cadrul Guvernului pentru a stabili măsurile care vor fi luate pentru ca firmele româneşti să poată să fie informate, să fie sprijinite direct pe aceste pieţe şi să fie implicate în acest proces, pentru că dezvoltarea economică a regiunii este vitală şi pentru instaurarea democraţiei şi pentru impunerea unor reguli şi standarde europene. Şi credem că putem să avem o contribuţie însemnată din acest punct de vedere”, a conchis vicepremierul.

cuvinte-cheie: parteneriat | Estic | Boc | Romania

Comentarii (0)

 

Related news

Sus