Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-05-07/stratan-partidul-majoritar-ashteapta-propuneri-de-colaborare-din-partea-opozitzie-parlamentare-10114.html
Data: May 7, 2009 (17:35)

Stratan: Partidul majoritar aşteaptă propuneri de colaborare din partea opoziţie parlamentare

Cu ocazia participării sale la Summit-ul de lansare a Parteneriatului Estic, Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu Benita Ferrero-Waldner, Comisar European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate. Discuţiile s-au axat, în principal, pe situaţia social-politică actuală din Republica Moldova si din UE, pe posibilităţile de dezvoltare în continuare a relaţiilor moldo-comunitare.

În reacţia sa la informaţia prezentată de şeful diplomaţiei moldoveneşti, înaltul demnitar european a menţionat că instituţia pe care o reprezintă şi Uniunea Europeană în ansamblu urmăresc cu atenţie evoluţiile din Republica Moldova şi doresc stabilizarea situaţiei. Benita Ferrero-Waldner s-a interesant de recentele măsuri întreprinse de autorităţile moldoveneşti în acest sens şi despre perspectiva iniţierii dialogului dintre guvernare şi opoziţie. S-a subliniat că UE aşteaptă că ambele părţi se vor angaja să colaboreze în promovarea reformelor.
 
Vicepremierul Andrei Stratan a asigurat că partidul care a obţinut majoritatea în alegerile din 5 aprilie este conştient de rolul opoziţiei într-un stat democratic şi rămâne în aşteptarea propunerilor de colaborare din partea celorlalte trei formaţiuni politice care au intrat în noul parlament. Ministrul a evidenţiat necesitatea unei asemenea conlucrări atât în cadrul Legislativului cât şi Comisiei create prin decret prezidenţial în vederea elucidării cauzelor evenimentelor din 7 aprilie curent şi evaluării consecinţelor acestora.
 
În altă ordine de idei, reprezentantul UE a încurajat autorităţile Moldovei să-şi mobilizeze eforturile în vederea valorificării cât mai plenare a vastului potenţial pe care îl oferă Parteneriatul Estic pentru a accelera şi a aprofunda reformele politice şi economice, pentru a implementa mai activ standardele europene, precum şi pentru a depăşi dificultăţile cu care se confruntă ţara noastră în condiţiile crizei economice globale. Comisarul european a asigurat că participarea la Parteneriatul Estic va ajuta Republica Moldova nu numai în soluţionarea problemelor menţionate, dar şi va facilita apropierea ţării noastre de UE, atingerea obiectivului său strategic de integrare europeană.
 
De asemenea, Benita Ferrero-Waldner a dat asigurări că, odată ce în Moldova va fi constituit noul guvern, părţile vor iniţia consultări pentru a lansa cât mai curând posibil negocierile oficiale asupra noului acord moldo-comunitar, menit să contribuie la consolidarea dialogului politic, intensificarea schimburilor economico-comerciale, liberalizarea treptată a regimului de călătorii în UE pentru cetăţenii moldoveni.
 
La solicitarea Comisarului European, vicepremierul moldovean a prezentat poziţia autorităţilor Republicii Moldova privind cauzele deteriorării recente a relaţiilor moldo-române şi viziunea Chişinăului asupra căilor de normalizare a acestora. Dânsul a apreciat disponibilitatea Comisiei Europene de a examina modalităţile de a contribui la îmbunătăţirea raporturilor dintre autorităţile celor două state vecine în spiritul valorilor europene. Andrei Stratan a subliniat că relaţiile moldo-române trebuie să fie bazate pe principiile respectului reciproc şi neamestecului în treburile interne, astfel încât acestea să vină în sprijinul eforturilor de consolidare a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
 
În încheierea întrevederii Comisarul European Benita Ferrero-Walnder 1-a asigurat pe viceprim-ministrul în exerciţiu Andrei Stratan că Comisia Europeană va propune statelor membre un set de măsuri pentru intensificarea dialogului politic şi a cooperării moldo-comunitare, normalizarea relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti, facilitarea în continuare a regimului de călătorii în UE, acordarea unei asistenţe financiare Republicii Moldova.