Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-05-07/rompetrol-moldova-supusa-de-cccec-unor-sanctziuni-shi-amenzi-in-valoare-de-circa-20-mil-lei-pentru-d-10110.html
Data: May 7, 2009 (14:34)

"Rompetrol Moldova" supusă de CCCEC unor sancţiuni şi amenzi în valoare de circa 20 mil. lei pentru depăşirea ratei rentabilităţii prevăzută de legislaţie

În urma verificărilor efectuate la Î.M. „Rompetrol Moldova" SA, angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) au constatat că agentul economic a depăşit rata rezonabilă de rentabilitate fixată de legislaţie pentru afacerile de pe piaţa produselor petrolire în Republica Moldova, comunică serviciul de presă al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC).

Din control a rezultat că în perioada anului 2008, societatea verificată nu a înregistrat în evidenţele proprii în modul cuvenit profitul de 24,2 mil. lei. Astfel, prin admiterea încălcărilor menţionate, a fost atinsă o rată a rentabilităţii de 13,97% şi obţinut un profit illicit din activitatea pe piaţa produselor petroliere în mărime de 9 mil. 878 mii 277 lei .

Pentru încălcările stabilite, în conformitate cu prevederile art.10 alin.6 din Legea „Cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi" nr.845-XII din 03.01.1992, agentului economic i-au fost aplicate sancţiuni economice în mărimea venitului ilicit de 9 mil. 878 mii 277 lei  şi amendă în aceiaşi  mărime în sumă de 9 mil. 878 mii 277 lei.

Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 461-XV din 30.07.2001 privind piaţa produselor petroliere, sub incidenţa prezentei legi cade activitatea de import, transport, depozitare şi comercializare a produselor petroliere, având ca scop crearea unor condiţii favorabile pentru relaţiile de pe piaţa internă a produselor petroliere, aprovizionarea fiabilă a consumatorului cu produse petroliere de calitate, dezvoltarea concurenţei loiale şi protecţia drepturilor şi intereselor legitime ale consumatorului.

În acest scop, legea impune o rată rezonabilă de rentabilitate, prevăzută în Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere şi la gazul lichefiat, care integral  pe întreprindere nu poate depăşi 10% din consumurile şi cheltuielile anuale totale ale întreprinderii pentru  activitatea  de  import  şi comercializare cu ridicata, cât  şi  cea  de comercializare  cu  amănuntul  a produselor petroliere principale  şi  a gazului  lichefiat.