Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.05.2009

Parteneriatul Estic va fi lansat astăzi la Praga, în Cehia

Parteneriatul Estic va fi lansat astăzi la Praga, în Cehia

Parteneriatul Estic, o iniţiativă polonezo-suedeză menită să întărească colaborarea între Bruxelles şi 6 state ex-sovietice, va fi lansat astăzi la Praga în cadrul unui summit al liderilor Uniunii Europene. Moscova a criticat în termeni duri proiectul şi a acuzat UE că îşi extinde sfera de influenţă în detrimentul Rusiei.

Parteneriatul Estic este considerat de Cehia una din priorităţile sale la conducerea preşedinţiei semestriale a Uniunii Europene. Iniţiativa elaborată de Polonia şi Suedia în 2007 are ca scop consolidarea relaţiilor Uniunii cu şase foste republici sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Pachetul de măsuri cuprinde noi acorduri de asociere, o serie de pacte de mobilitate şi stabilitate, care simplifică călătoriile legale în UE şi, în acelaşi timp, accentuează eforturile pentru a combate corupţia, crima organizată şi migraţia ilegală, precum şi o cooperare sporită în domeniul mediului.

În schimb, proiectul nu le oferă acestor ţări nicio perspectivă de aderare. Violenţele din Republica Moldova, manifestaţiile anti-guvernamentale din Georgia şi starea de tensiune dintre preşedintele şi premierul ucrainean ameninţă, spun analiştii, eforturile de stabilizare ale acestor ţări.

Astăzi, în capitala cehă va avea loc şi o întâlnire a liderilor europeni cu ţările-cheie în proiectul "coridor sudic" destinat transportului de gaze naturale din Marea Caspică spre Europa. Printre ţările invitate se numără Turcia şi Kazahstan. Realitatea TV

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus