Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.05.2009

În decurs de o lună, doar 600 de români au obţinut vize pentru Moldova

Doar 600 de cetăţeni români au obţinut, timp de o lună, vize pentru Republica Moldova, potrivit consulului moldovean la Bucureşti Veaceslav Filip, care spune că principala problemă este obţinerea invitaţiei de la Ministerul de Interne de la Chişinău.

Majoritatea vizelor sunt acordate în cel mult trei zile lucrătoare, chiar dacă legislaţia prevede un termen de zece zile de la solicitare pentru perfectarea vizei. "Problema nu e nici în aglomeraţie, nici în dificultăţile tehnice. Obţinerea invitaţiei de la Biroul de migraţiune al Ministerului de Interne de la Chişinău durează, iar fără această invitaţie noi nu putem aplica viză", a declarat Veaceslav Filip pentru Europa Liberă.

Biroul de migraţiune şi azil este instituţia din subordinea Ministerului de Interne de la Chişinău abilitată să elibereze invitaţia fără de care cetăţenii Romaniei nu pot obţine vize pentru Republica Moldova.

”Este destul de dificil, pentru că cer o mulţime de acte. Am fost şi miercuri aici, dar m-au întors înapoi pentru că nu aveam toate actele. Am mai depus şi anterior o solicitare – din trei persoane invitate, am primit acceptul doar pentru unul”, spune Sergiu Goncear, care vrea să obţină invitaţii pentru partenerii săi de afaceri de peste Prut, dar s-a ciocnit de o procedură extrem de greoaie. El susţine că impunerea regimului de vize de către autorităţile de la Chişinău i-a afectat foarte mult afacerea. "Avem o companie de producere a apei minerale şi importăm materie primă din România cel puţin o dată pe lună. De când e cu vize, stam mereu fără materie primă, lucru care este foarte grav mai ales acum, când începe sezonul. Sperăm să fie scoase vizele", spune antreprenorul Sergiu Goncear.

Alte câteva persoane care stau la coadă în faţa intrării în acest Birou se declară extrem de indignate şi încearcă să explice reporterului motivele supărării lor. "Am telefonat ieri toată ziua pe cinci numere de telefon ale biroului şi nu mi s-a răspuns. Vin a doua oară aici doar ca să concretizez de ce acte am nevoie", spune o doamnă. "Am lucrat o zi întreagă pentru a face o mapă de hârtii. Mă supără, pentru că am fost nu demult în SUA şi într-o zi mi s-a dat viză, dar acum voi pierde o lună ca să poată veni fiul meu acasă", declară un bărbat mai în vârstă.

Un funcţionar din cadrul Biroului de migraţiune a confirmat, fără însă a accepta să vorbească la microfon, că invitaţiile pentru cetăţenii Romaniei se eliberează în termen de o lună de la depunerea solicitării. În ultimele săptămâni, biroul recepţionează zilnic între 200 şi 300 de cereri de acest fel. Încercările jurnalistului de la Europa Liberă de a afla câte din ele au fost satisfăcute până acum şi cum se explică termenul de o lună pe care şi-l iau autorităţile au fost zădarnice. Oamenii au însă explicaţiile lor pentru această situaţie: "Pentru că ne verifică. Acum totul se verifică – cine suntem şi cum suntem".

Chişinăul a introdus regimul de vize pentru români începând din data de 9 aprilie, acuzând Bucureştiul că ar fi fost implicat în organizarea violenţelor din 7 aprilie soldate cu vandalizarea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Uniunea Europeană s-a declarat indignată de decizia unilaterală a autorităţilor moldovene, fără a face alte presiuni, dar sugerându-le să renunţe la această măsură, iar doi deputaţi din opoziţie au contestat-o la Curtea Constituţională.

Deocamdată, nici Curtea Constituţională, nici guvernanţii nu au reacţionat, însă mai mulţi cetăţeni români opriţi să intre în Republica Moldova au atacat în justiţie interdicţia, în baza unei legi anterioare care ar permite cetăţenilor europeni să vină în R. Moldova fără vize. Până acum, doar unul dintre ei a obţinut câştig de cauză în instanţele moldoveneşti, potrivit postului de radio Europa Liberă.

cuvinte-cheie: vize | romani

Comentarii (0)

 

Related news

Sus