Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.05.2009

Grigore Petrenco: Proiectul Rezoluţiei PE este o insultă la adresa poporului moldovean

Grigore Petrenco: Proiectul Rezoluţiei PE este o insultă la adresa poporului moldovean

Preşedintele comisiei de cooperare parlamentară UE-RM Grigore Petrenco a refuzat să participe la audierile, organizate miercuri, la Strasbourg de către  comisia pentru politică externă a Parlamentului European pe tema situaţiei din Republica Moldova, transmite Europa Liberă. La audiere au fost invitaţi să participe reprezentanţii celor patru partide parlamentare: Grigore Petrenco (PCRM), Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă (PLDM) şi Veaceslav Untilă (AMN).    

Într-o scrisoare adresată PE Grigore Petrenco a considerat inutilă participarea sa la discuţii în condiţiile în care legislativul European a definitivat déjà un proiect de rezoluţie, ce nu conţine punctual de vedere al “autorităţilor constituţionale din Republica Moldova”. Schiţa moţiunii pentru rezoluţia despre situaţia din Republica Moldova aduce acuzaţii gravу şi fără nici un fundament autorităţilor constituţionale şi este o insultă la adresa poporului moldovean”, notează în scrisoare Grigore Petrenco.

În timp ce comuniştii au decis practic să întoarcă spatele oficialilor europeni, toate cele trei partide de opoziţie au profitat de ocazie şi au comunicat Comisiei Europene şi Parlamentului European cum ar putea Bruxelles-ul să ajute Moldova. “Avem nevoie de un mecanism care să permită ca în cazul în care autorităţile nu se conformează angajamentelor asumate, să fie sancţionate, apoi asistenţa UE trebuie să fie condiţionată. Nu am văzut principiul condiţionalităţii  în rezoluţie. Am cerut un mecanism de garanţii internaţionale pentru că până acum, nici un angajament al guvernului de la Chişinău privind drepturile omului şi democratizarea societăţii nu a fost respectat”, a menţionat reprezentantul PLDM Iurie Leancă.

cuvinte-cheie: European | Parlament | rezolutie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus