Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.05.2009

Romania libera: Mai sustinem sau nu Moldova in Parteneriatul Estic?

Uniunea Europeana va lansa in aceasta saptamana Parteneriatul Estic, o platforma de cooperare extinsa cu statele din fosta URSS din afara UE, care include transfer de fonduri, asistenta, zone de comert liber, fara insa a oferi o perspectiva de integrare in Uniune. Date fiind evenimentele din Moldova, s-a pus in discutie modul in care violentele si represiunea de la Chisinau ar trebui sa schimbe sau nu implicarea tarii in acest nou parteneriat. La Bucuresti s-au auzit chiar voci care cereau Guvernului Romaniei sa desfasoare un efort diplomatic pentru a bloca includerea Moldovei in acest pachet de masuri. Intre timp, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a exprimat pozitia oficiala intr-un interviu pentru HotNews. Diaconescu a spus ca "ar fi si o greseala istorica sa confundam actiunile unui guvern cu aspiratiile europene firesti ale cetatenilor din Republica Moldova.

Vreau sa va spun de la bun inceput ca in mod categoric nu se pune problema ca Romania sa sustina suspendarea negocierilor intre R. Moldova si Uniunea Europeana. Dimpotriva, sustinem viziunea Parteneriatului Estic privind asocierea la masa negocierii si a asumarii de responsabilitati a statelor din vecinatatea estica a Romaniei". Pe scurt, Romania continua politica de apropiere a Moldovei de UE. In acelasi interviu, Diaconescu face si precizarea ca ceea ce s-a intamplat la Chisinau la inceputul lunii aprilie nu poate fi tratat de Uniunea Europeana ca "business as usual". Politica oficiala a Romaniei este deci: Moldova aproape de UE, dar cu conditii si cu mare atentie la ce se intampla acolo.

Cred ca este solutia inteleapta. E bine ca ne tinem nervii, chiar daca ei sunt justificati. Dar o politica obstructiva a Romaniei fata de relatia UE-Moldova nu ar fi facut decat sa ne dea ceva satisfactii de moment ("le-am aratat noi lor!"), dar nici un rezultat. Dimpotriva, doar incluzand Moldova in relatii complexe cu UE vom putea sa ne manifestam puterea de lobby ca membri ai Uniunii pentru a verifica modul in care conditionarile din Parteneriatul Estic functioneaza. Ar fi fost simplu sa cerem suspendarea relatiilor cu Moldova, dar contraproductiv. In primul rand, nu am fi reusit si ne-am fi autoizolat in UE. In al doilea rand, am fi asistat la o politica a muschilor exhibati de guvernul conspirationist de la Chisinau, care altfel detine ferm controlul aparatului de stat si poate inabusi opozitia, cu sau fara prezenta UE acolo. De cealalta parte, Romania este nevoita sa-si schimbe politica de pana acum. Inainte de alegerile de la Chisinau, Romania milita pentru ca UE sa tina usa deschisa pentru aderarea Moldovei.

In acest context, aveam o pozitie ambigua fata de Parteneriatul Estic. Pe de o parte, era bine ca relatia dintre Chisinau si Bruxelles se adancea. Pe de alta parte, intrarea in acest parteneriat alaturi de tari ca Ucraina, Belarus, Georgia sau Armenia insemna ca Moldova nu are perspective nici macar pe termen lung pentru aderarea la UE. Obiectivul nostru exprimat de multe ori de presedintele Basescu era ca Moldova sa intre intr-o formula asemanatoare Balcanilor de Vest (Serbia), adica acorduri cu perspectiva de deschidere a negocierilor de aderare la un moment dat. Pentru a fi convingatori, spuneam la Bruxelles ca Moldova este un stat mai avansat in ce priveste reforma si democratia si, oricum, mai usor de acomodat decat Ucraina (mare, cu complicatii politice) sau Georgia (departe, cu probleme strategice mai mari). Cu alte cuvinte, pozitia Romaniei este ceva de genul: Moldova in Parteneriatul Estic, dar individualizata ca o tara care poate rupe randurile pentru o eventuala aderare. Aceasta pozitie devine greu de sustinut acum.

Dupa ce Voronin ne-a expulzat ambasadorul, a arestat si omorat oameni in sectiile de politie si dupa ce ne-a acuzat explicit de tentativa de lovitura de stat, Romania nu mai poate merge la Bruxelles sa spuna: tratati Moldova ca pe un stat campion al Parteneriatului Estic. Am vrut sa fim avocatii Moldovei, ne-a refuzat. Bun, mi se poate reprosa, daca Voronin a fost atat de isteric cu noi, de ce nu blocam totusi parteneriatul cu UE? Pentru ca tocmai acest parteneriat ne va permite sa actionam inteligent si eficace, daca vrem. Ce trebuie sa facem? Sa convingem UE ca fatada democratica a regimului de la Chisinau a cazut si ca nu are rost sa-l trateze pe Voronin ca pe un ceva mai bun decat un autocrat postsovietic. Cine crede ca UE lucreaza in Est numai cu lideri democrati se insala. Dimpotriva, toate aceste state au regresat in ultimii ani si se apropie de Belarus.

Pentru ca era lipsit de violente si permitea ceva spatiu de miscare opozitiei, regimul de la Chisinau era vazut ca unul dintre cele mai relaxate din Parteneriatul Estic, asta, pana la aceste alegeri (si doar prin comparatie cu altii). Presedintele georgian este tot mai criticat pentru stilul sau autoritar, cel al Armeniei este deja in categoria dictatorilor care impusca opozanti, al Azerbaidjanului a schimbat Constitutia si va fi presedinte pe viata, iar despre Lukasenco din Belarus nu mai sunt multe de spus. Romania trebuie sa insiste ca UE sa conditioneze fondurile pentru Moldova (de care Voronin are mare nevoie) de anchete asupra abuzurilor, de incetarea urmaririi liderilor opozitiei, de schimbari institutionale democratice. Acesta este rolul nostru in Parteneriatul Estic: sa ne asiguram ca UE lucreaza cu societatea din Moldova, ca pune conditii ferme si controleaza aplicarea de catre guvernul de la Chisinau si sa dezvoltam relatii bune cu societatea de acolo, peste capul lui Voronin si ignorandu-l pe acesta.

Sursa: Romania libera

cuvinte-cheie: Parteneriatul | Estic

Comentarii (0)

 

Related news

Sus