Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.05.2009

Oazu Nantoi: „Prin intermediul Transnistriei Rusia controlează R. Moldova”

Prin intermediul Transnistriei Rusia continua sa controleze situatia din Republica Moldova si refuzul de a participa la aplicatiile NATO din Georgia confirma inca o data acest lucru. Iar reinstaurarea Partidului Comunistilor la putere in urma alegerilor din 5 aprilie nu e de natura sa ofere Chisinaului solutii in plus pentru reglementarea problemei transnistrene,a subliniat pentru Europa Liberă analistul politic, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice, expert în problema transnistreană.

“Piedica principala pentru solutionarea conflictului transnistrean este calitatea guvernarii de la Chisinau. Daca aceasa calitate nu se va schimba, inseamna ca degradarea proiectului politic numit statalitatea Republicii Moldova va continua inca patru ani de zile”, crede analistul politic moldovean.

Este adevarat ca nici liderul administratiei de la Tiraspol, Igor Smirnov nu sta prea bine, avand in vedere modificarile prin care Legislativul din regiune intentioneaza sa-l lipseasca de unele competente, motiv pentru care garda veche pe care o conduce se confrunta acum cu partidul Obnovlenie, spune Oazu Nantoi. Tot el e, insa, de parare ca este adevarat ca Smirnov mizeaza pe un climat de instabilitate la Chisinau si are perfecta dreptate atunci cand declara ca nu poate sa aiba de a face cu malul drept, unde exista o conducere care nu se intelege cu propriul popor. “Deocamdata mie imi este rusine de ceea ce noi avem pe malul drept si nu avem argumente pentru populatia – nu pentru Igor Smirnov – pentru populatia de pe malul stang, pentru a-i convinge pe oamenii de acolo ca impreuna vom trai mai bine”, sustine Oazu Nantoi.

Potrivit lui Nantoi, comunistii vor cauta un tap ispasitor, un responsabil pentru un nou regres in relatiile de la Chisinau si Tiraspol, in aceasta calitate fiind cel mai probabil desemnata opozitia, ceea ce nu este deloc adevarat.

Oazu Nantoi trateaza cu ironie  perspectica reluarii tratativelor in formatul 5+2 in problema reglementarii transnistrene, amintind ca ultima data negociatorii s-au intalnit in acest format cu mai bine de 3 ani in urma si, deci, in opinia sa, acest format nu poate in nici un fel contribui la solutionarea conflictului. “Noi avem nevoie de demersuri orchestrate, bine gandite, in triunghiul Chisinau-Kiev-Bruxelles, pentru ca pas cu pas acest regim sa fie demontat pasnic si ca realitatile de pe malul stang sa fie aduse la ceea ce se numeste integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Dar pentru asta, repet, avem nevoie de o competenta a guvernarii de la Chisinau, pe care deocamdata nu o intrevad in componenta actualului partid de guvernare”, a concluzionat analistul politic si directorul de programe la Institutul de Politici Publice de la Chisinau, Oazu Nantoi.

Agenţia rusă de ştiri Interfax transmite că liderii administraţiei de la Tiraspol se declară decişi să promoveze independenţa Transnistriei indiferent de cine se va afla la putere în Republica Moldova. Afirmaţia a fost făcută de ministrul de externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrbceak, într-un interviu acordat televiziunii TSV. Potrivit Interfax, Iastrbceak a spus că Tiraspolul urmăreşte cu atenţie evoluţiile politice de la Chişinău, dar indiferent cum va arată noua conducere moldoveană, Transnistria va acţiona mai departe în baza referendumului pe care l-a organizat în 2006, când locuitorii ar fi optat pentru independenţă şi apropiere de Federaţia Rusă.

Într-o altă declaraţie, făcută la sfîrşitul lunii trecute, liderul administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov spunea că evenimentele de după alegerile parlamentare din 5 aprilie au accentuat încă odată imposibilitatea reintegrării Transnistriei şi Moldovei, adăugînd că: „societăţile noastre sunt diferite şi dezordinile de la Chişinău sub drapelul României au confirmat acest lucru”.

Într-un alt interviu, pentru presa rusă, Igor Smirnov, a declarat că ultimele evenimente de la Chişinău au avut drept cauză dezbinarea societăţii moldoveneşti şi lipsa unei politici interne şi externe clare a autorităţilor moldovene – pe de o parte Chişinăul afirmă că vrea în Uniunea Europeană, iar pe de alta îşi afişează simpatia pentru Rusia. Cu referinţă la reglementarea transnistreană, Smirnov a spus: „Comunitatea internaţională, a cîta oară, a văzut cu cine are de-a face. Cum poţi să te înţelegi cu o conducere care e în conflict cu propirul popor. Credeţi că ea îi poate apăra pe trasnistreni de naţionalişti”, s-a întrebat, liderul de la Tiraspol.

 

cuvinte-cheie: Transnistria | Smirnov | Nantoi

Comentarii (0)

 

Related news

Sus