Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-05-06/moscova-vrea-la-conducerea-moldovei-un-lider-cu-o-filosofie-similara-cu-cea-a-lui-vladimir-voronin-10069.html
Data: May 6, 2009 (14:04)

Moscova vrea la conducerea Moldovei un lider cu o filosofie similară cu cea a lui Vladimir Voronin

„Dacă noul preşedinte al Moldovei va deveni o persoană ce promovează o filosofie similară cu cea a lui Voronin, atunci relaţiile dintre RM şi FR se vor dezvolta destul de stabil", a declarat pentru postul de radio „Radio Svoboda" Preşedintele comisiei pentru relaţii externe a Dumei de Stat Constantin Kosacev.

Potrivit lui Kosacev, în relaţiile dintre cele două ţări vor continua să fie probleme, însă, în cazul venirii la preşedinţie a unui om din anturajul lui Voronin, acestea vor avea şansa să fie soluţionate, inclusiv va fi soluţionată cea mai importantă problemă - problema transnistreană.

Kosacev a spus că orice alegeri, cu atât mai mult cele ce au loc în ţările din vecinătatea apropiată a Rusiei, constituie o durere de cap pentru Rusia, iar Moldova nu face excepţie în acest sens. Parlamentarul rus a spus că Voronin pentru Rusia este un partener destul de dificil, deoarece promovează o politică multi-vectorială şi este greu să fie privit drept un politician pro-rus, deşi se bucură de o asemnea reputaţie în interiorul ţării. „Însă, incontestabil, latura cea mai puternică a acestui lider este faptul că el este transparent şi previzibil. Transparenţa şi previzibilitatea pentru Rusia este, în situaţia dată, un factor ce determină daca nu susţinerea, atunci, cel puţin simpatia noastră faţă de acest lider, care deşi este unul care pleacă, rămâne un lider naţional", a menţionat Constantin Kosacev.