Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.05.2009

Parlamentul ar putea stabili maine data alegerii preşedintelui; opoziţia nu exclude faptul că nu va participa la şedinţă

Parlamentul ar putea stabili maine data alegerii preşedintelui; opoziţia nu exclude faptul că nu va participa la şedinţă

Directorul executiv al ADEPT Igor Boţan a declarat pentru Europa Liberă că preşedintele Parlamentului va fi ales fără vreo problemă la prima şedinţă a Legislativului , deoarece PCRM are majoritatea absolută. Totodată, potrivit lui Boţan, chiar la prima şedinţă Parlamentul ar putea fi fixată ziua alegerilor preşedintelui Moldovei, deoarece este o urgenţă.

Igor Boţan a menţionat că PCRM va înainta două candidaturi, deoarece, potrivit unie decizii a Curţii Constituţionale din 2000, candidatura alternativă este obligatorie.

„Opoziţia spune foarte clar că ar dori alegeri anticipate în cadrul cărora cetăţenii RM să soluţioneze această problemă de blocaj  politic. Din câte înţeleg, opoziţia mai lasă o portiţă pentru negocieri numai că nu are încredere că Partidul Comuniştilor va face cedări”, a spus Boţan.

Pe de altă parte, liderul AMN Serafim Urechean a declarat pentru Europa Liberă că, cel mai probabil, formaţiunea sa care deţine 11 mandate în noul legislativ, nu va participa nici la prima, nici la următoarele şedinţe ale Parlamentului şi că va încerca să-i determine pe ceilalţi deputaţi din opoziţie să facă la fel. Potrivit lui Urechean, prezenţa deputaţilor din opoziţie în sala de şedinţe nu ar însemna decât recunoaşterea legalităţii alegerilor din 5 aprilie, considerate furate.

 

Liderul celor 15 deputaţi liberali Mihai Ghimpu consideră necesară participarea deputaţilor la şedinţele parlamentului pentru a nu pune la îndoială legitimitatea mandatelor celor 41 de parlamentari. În ceea ce priveşte partajarea funcţiilor de conducere şi ale celor din organele de lucru ale legislativului, Ghimpu a declarat că liberalii nu vor participa la nici un fel de alegeri.

Vicepreşedintele PLDM Alexandru Tănase a declarat că partidul său abia urmează să decidă asupra participării sau nepartcipării la prima şedinţă a Parlamentului. 

Şedinţa inaugurală a Parlamentului va fi prezidată marţi, 5 mai, de decanul de vârstă al deputaţilor, Ivan Calin de la PCRM, în vârstă de 74 de ani. Lucrările se vor desfăşura în Palatul Republicii, deoarece clădirea Parlamentului a fost avariată în timpul tulburărilor din 7 – 8 aprilie.

 

cuvinte-cheie: sedinta | Parlament | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus