Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.05.2009

Chirtoacă: „Dreptatea, adevărul nu se negociază“

Opoziţia de la Chişinău a refuzat oferta unui oficial UE de a închide ochii la abuzurile comuniştilor în schimbul unei finanţări generoase. Opoziţia de la Chişinău a fost îndemnată să ajungă la reconciliere cu puterea, urmând ca Republica Moldova să primească în schimb finanţări de un miliard de euro.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat, pentru “Adevărul”, că în cadrul mai multor întâlniri pe care lideri ai Partidului Liberal, Partidului Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră le-au avut cu un oficial european, acesta le-a sugerat să înceapă dialogul cu comuniştii.

Chirtoacă a precizat că oficialul european a promis în schimb că va face demersuri pentru a restabili credibilitatea Republicii Moldova în faţa Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a altor organisme internaţionale în vederea obţinerii unei finanţări de un miliard de euro.

Această sumă ar acoperi deficitul bugetar al Republicii Moldova, a menţionat primarul Chişinăului. “Mesajul transmis de oficialul european este oarecum apropiat de cel pe care l-am mai auzit din partea unor reprezentanţi ai Uniunii Europene” la Chişinău şi Strasbourg, “unde s-a vorbit, de asemenea, de reconciliere naţională”, a mai afirmat Chirtoacă. El spune că „discursul acesta este asemănător, dar atunci nu s-a vorbit de asistenţă financiară la modul concret”.

Vinovaţii trebuie să plătească

Într-o intervenţie la “Deutsche Welle”, primarul Chişinăului s-a întrebat “cât costă viaţa lui Valeriu Boboc, si a celorlalţi doi tineri ucişi în bătăile poliţiei; cât costă torturarea oamenilor în comisariatele de poliţie”. „Dreptatea, adevărul nu se negociază”, a mai spus Dorin Chirtoacă.

În acest context, edilul capitalei Republicii Moldova a sugerat oficialilor europeni ca, pe viitor, orice finanţare din partea UE să fie dată condiţionat, după ce autorităţile îşi vor respecta angajamentele.

 „Finanţarea trebuie să fie descentralizată, pentru ca astfel Comisia Europeană să poată susţină într-adevăr cetăţenii Republicii Moldova, şi nu un guvern anume, care ar putea să procure bâte şi bastoane sau alte instrumente pentru a tortura şi a umili oamenii pe bani europeni”, ne-a mai declarat Chirtoacă.


Cum s-au îngrijorat europenii

În urma manifestaţiilor anticomuniste de la Chişinău, reprezentantul special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, declara, citat de „Timpul“, că liderii PCRM, PL, PLDM şi AMN trebuie să constituie Parlamentul, să aprobe guvernul şi “să se gândească la ceea ce vor face în continuare cu ţara”.

La rândul său, înaltul reprezentant al UE pentru Politică Externă, Javier Solana, care s-a aflat la Chişinău la 24 aprilie, afirma că “UE va sprijini Moldova şi în depăşirea efectelor crizei economice globale”. În acelaşi timp, premierul ceh, Mirek Topolánek, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, atrăgea atenţia că situaţia politică din Republica Moldova este neliniştitoare.

El preciza că a prezentat puterii şi opoziţiei de la Chişinău instrumentele pentru rezolvarea crizei – reluarea dialogului, asigurarea funcţionării statului de drept, asigurarea şi respectarea libertăţilor. „Pentru noi contează orientarea europeană a Republicii Moldova”, menţiona premierul ceh.

Raport dur de la europarlamentari

În schimb, o delegaţie a Parlamentului European, care s-a aflat la Chişinău săptămâna trecută, a criticat dur puterea pentru grave încălcări ale drepturilor omului, în special după alegerile din 5 aprilie.

„Am fost şocaţi de ce am văzut şi ce ni s-a spus în comisariatele de poliţie”, au menţionat europarlamentarii, care au obţinut dovezi despre existenţa „coridorului morţii” în care protestatarii reţinuţi erau trecuţi printre două rânduri de poliţişti care-i loveau cu cruzime.

Membrii delegaţiei Parlamentului European vor supune la vot, la 7 mai, o rezoluţie cu privire la situaţia din Republica Moldova. În ziua adoptării acestei rezoluţii va avea loc, la Praga, lansarea Parteneriatului Estic, la care este invitată şi Republica Moldova.

Doi tineri, de negăsit


La aproape o lună de la manifestaţiile din 7 aprilie, doi tineri sunt în continuare dispăruţi fără urmă la Chişinău. Cei doi – Alexandru Galinţchi şi Serghei Donici – au fost căutaţi în zadar de rude la comisariatele de poliţie. Între timp, unii dintre cei care au fost arestaţi încearcă să-şi recupereze bunurile sechestrate de oamenii legii.

Rezultatele sunt însă mai mult decât jalnice, pentru că au primit doar lucrurile neînsemnate, cum ar fi: şireturile, gumele de mestecat şi bănuţii, scrie „Jurnal de Chişinău”.

 

Sursa: Adevărul

cuvinte-cheie: Chirtoaca | finantare | abuzuri | conciliere

Comentarii (0)

 

Related news

Sus