Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
30.04.2009

Gripă porcină - Pandemia este inevitabilă, anunţă OMS, care a ridicat nivelul alertei la 5 din 6

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat miercuri seara nivelul alertei pandemice la 5, o fază care precede nivelul maxim şi care arată că "pandemia este iminentă".

"Am decis să ridic nivelul alertei pandemice în legătură cu gripa de la nivelul 4 la nivelul 5", a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan, într-o conferinţă de presă pe tema epidemiei de gripă porcină care a ucis 159 de oameni în Mexic şi s-a răspândit în Statele Unite, Canada, Europa, Israel şi Noua Zeelandă, chiar şi în Africa.

Potrivit OMS, dacă faza 4 - decretată luni - indica un grad ridicat de risc, faza a 5-a a alertei pandemice este declanşată când există o răspândire susţinută a virusului de la om la om în cel puţin două ţări ale aceleiaşi regiuni.

"Chiar dacă majoritatea ţărilor nu vor fi afectate în acest stadiu, declararea fazei 5 este un semnal puternic că o pandemie este iminentă şi că timpul pentru a finaliza organizarea, comunicarea şi aplicarea măsurilor planificate de prevenire este scurt", potrivit OMS.

Decizia a fost luată după consultări intense cu experţi şi după analizarea răspândirii virusului în şi din Mexic. Decizia este motivată de existenţa unor focare de boală, în afara cercurilor familiale sau şcolare, în mai mult de două ţări ale aceleiaşi regiuni. Experţii au constatat într-adevăr existenţa cazurilor de transmitere a bolii de la om la om nu numai în Mexic, ci şi în Statele Unite, a explicat Chan.

Schimbarea nivelului alertei indică guvernelor că trebuie să facă stocuri de medicamente antivirale, cum ar fi Tamiflu, produs de Roche Holding AG, şi Relenza, produs de GlaxoSmithKline, iar industria farmaceutică trebuie să-şi accelereze eforturile pentru a crea un vaccin care să lupte împotriva noii tulpini de gripă porcină.  Mai multe laboratoare, între care grupul farmaceutic elveţian Novartis şi cel francez Sanofi Pasteur, au anunţat că au fost contactate de OMS. Însă, potrivit unui responsabil american cu rang înalt din domeniul sănătăţii, un vaccin nu are cum să fie disponibil înainte de luna septembrie.

OMS a spus că dispune de circa 3,5 milioane de doze de Tamiflu, în timp ce laboratorul Roche estima recent că 220 de milioane de pilule sunt disponibile în diferite părţi ale lumii.

În afară de pregătirea pentru producerea de vaccinuri, faza 5 este însoţită în principiu de măsuri de izolare la domiciliu a persoanelor atinse de boli respiratorii, de revizuirea orarelor de lucru şi de închiderea şcolilor. Statele au obligaţia de a aprecia gravitatea situaţiei pe teritoriul lor şi de a aplica, în funcţie de aceasta, măsurile pe care le consideră adecvate. "Şi indivizii pot avea o contribuţie esenţială, rămânând în casă, dacă sunt bolnavi, spălându-se pe mâini şi punând mâna la gură când tuşesc", a spus Chan care a recomandat, inclusiv la Geneva, evitarea salutului prin sărul sau prin îmbrăţişări călduroase.

Ridicarea alertei semnalează, de asemenea, că e puţin probabil ca virusul să se estompeze şi că ar putea reprezenta o ameninţare prelungită la adresa sănătăţii publice.

"Acum, problema care se pune este la ce nivel va circula şi cât de uşor se va transmite" virusul, a declarat un expert în sănătate publică.

"Acest virus este de tip nou, foarte imprevizibil", a subliniat Chan. "Toate ţările trebuie să-şi activeze imediat planul de pregătire pandemică", a cerut directorul OMS.

În schimb, Margaret Chan a repetat că organizaţia pe care o conduce nu recomandă închiderea frontierelor, nici restrângerea circulaţiei persoanelor şi bunurilor. Ea a repetat că nu este niciun pericol în consumul cărnii de porc.

"Partea bună este că lumea este mai bine pregătită pentru o pandemie de gripă decât în orice moment al istoriei. Măsurile luate din cauza ameninţării virusului gripei aviare H5N1 au fost o investiţie, iar acum beneficiem de pe urma ei. Pentru prima oară în istorie, putem urmări evoluţia unei pandemii în timp real", a relevat Margaret Chan, care a mulţumit ţărilor care dau dovadă de transparenţă şi fac publice rezultatele investigaţiilor lor.

"Noile boli sunt, prin definiţie, prea puţin descifrate. Virusurile gripei sunt cunoscute pentru mutaţiile rapide pe care le suferă şi pentru evoluţiile impredictibile. OMS şi autorităţile sanitare din ţările afectate nu vor avea toate răspunsurile imediat", a avertizat Chan. "Toate ţările trebuie să rămână la un nivel ridicat de alertă ca în cazul focarelor neobişnuite de boli asemănătoare gripei sau pneumoniei severe", a precizat Chan. "Măsurile eficiente şi esenţiale includ monitorizarea sporită, depistarea timpurie şi tratamentul cazurilor, precum şi control infecţios în toate unităţile sanitare", a adăugat directorul OMS.

"Cea mai mare întrebare care se pune acum ese cât de severă va fi pandemia, mai ales acum, la început. Este posibil ca spectrul clinic complet al acestei boli să evolueze către o boală severă", a arătat Margaret Chan.

"Înainte de toate, aceasta este o ocazie de solidaritate la nivel global, pe măsură ce căutam răspunsuri şi soluţii în beneficiul tuturor ţărilor, al întregii omeniri. În definitiv, în timpul unei pandemii este cu adevărat sub ameninţare întreaga umanitate", a conchis directorul OMS. "Trebuie să ne păstrăm însă calmul, pentru a continua să gestionăm această problemă în mod raţional", a spus Chan, în încercarea de a risipi o evenutală panică determinată de anunţul pe care tocmai l-a făcut.

În Statele Unite, un băieţel de origine mexicană, în vârstă de 23 de luni, care venise la tratament în SUA a murit în Texas din cauza virusului mutant A/H1N1, o combinaţie inedită de tulpini de virusuri de origine aviară, porcină şi umană. A fost primul deces confirmat în Statele Unite şi primul înregistrat în afara graniţelor Mexicului.

Epidemia este "îngrijorătoare" şi cere "un maxim de precauţii", a declarat preşedintele Barack Obama. Texasul a devenit miercuri cel de-al doilea stat american care a decretat stare de urgenţă din cauza epidemiei, după California, unde un soldat american a fost contaminat cu noul virus al gripei porcine, iar alţi 30 sunt plasaţi în carantină ca măsură de precauţie.

Statele Unite, unde zece state sunt afectate de epidemie, au recomandat bolnavilor să rămână acasă timp de cel puţin şapte zile fără să decreteze însă o carantină la scară mare.

În Mexic, acolo unde s-a dezvoltat virusul, bilanţul deceselor confrimate este de şapte, iar cel al deceselor suspecte de 159, potrivit ministrului sănătăţii, Jose Angel Cordova. Miercuri au fost depistate 23 de noi cazuri.

Austria a devenit miercuri cea de-a zecea ţară afectată de epidemie. Vecina sa, Germania, a confirmat, la rândul său, trei cazuri de gripă porcină.

Marea Britanie a anunţat trei noi cazuri de boală, în total cinci, iar Spania, ţară cu o semnificativă comunitate românească, numără zece cazuri confirmate, între care unul depistat la un bolnav care nu a călătorit în Mexic.

În afară de Mexic, ţările cele mai afectate sunt Statele Unite, cu cel puţin 91 de cazuri confirmate, Canada (19) şi Noua Zeelandă cu trei cazuri confirmate din 14 foarte probabile. Epidemia a atins, în plus, Israel (două cazuri confirmate) şi Costa Rica (două cazuri).

OMS, care a putut confirma 148 de cazuri atestate în lume, dintre care opt mortale, nu are cunoştinţă de nicio persoană contaminată de la porci (aşa-numita victimă "zero"), a precizat directorul adjunct al OMS, Keiji Fukuda. "Se pare că este vorba despre un virus care se transmite de la o persoană la alta", a explicat el.

Numeroase ţări verifică, pe de altă parte, zeci de cazuri suspecte în rândul călătorilor care se întorc din Mexic sau Statele Unite - este cazul Franţei, care a înregistrat două cazuri în privinţa cărora suspiciunile sunt ridicate.

Pe continentul african, până acum cruţat, două cazuri suspecte sunt examinate în Africa de Sud.

Brazilia a anunţat miercuri pentru prima dată existenţa a două cazuri suspecte de gripă porcină.

Deşi OMS nu recomandă restricţii la călătorii, Franţa a cerut UE să-şi suspende zborurile către Mexic. Parisul, ca şi Londra, Haga, Roma şi Ottawa sau Bucureşti îşi sfătuiesc cetăţenii să nu călătorească în Mexic.

Propunerea franceză va fi discutată joi la Bruxelles, după ce miniştrii transporturilor din UE au avut miercuri o reuniune în Republica Cehă.

Firmele de turism britanice, franceze, canadiene şi portugheze şi-au suspendat, în mare parte, plecările spre Mexic. Argentina nu va mai permite aterizarea avioanelor din Mexic până lunea viitoare. Mai multe companii care organizau croaziere, cu sediul la Miami, şi-au anulat escalele prevăzute în Mexic.

Virusul, care atacă în special "tineri adulţi sănătoşi", potrivit autorităţilor internaţionale din domeniul sănătăţii, se transmite pe cale respiratorie, de la om la om. Simptomele (febră, dureri de cap, dureri musculare) sunt similare cu cele ale gripei sezoniere care ucide anual în lume între 250.000 şi 500.000 de persoane.

Teama de propagare a virsului a făcut mai multe ţări să instituie controale la aeroporturi şi la graniţe, folosind inclusiv scanere termice, pe care totuşi OMS le consideră ineficiente.

Chiar dacă virusul nu se ia în cazul consumării de carne de porc, mai multe ţări, între care Rusia şi China, şi-au suspendat total sau parţial importurile de porcine.

În Egipt, unde autorităţile au decis să elimine tot şeptelul de porci, crescătorii au aruncat cu pietre, miercuri, în veterinarii şi poliţiştii veniţi să ucidă animalele, potrivit unei surse din serviciile de securitate, citată de AFP.

NewsIn

cuvinte-cheie: gripa | porcina

Comentarii (0)

 

Related news

Sus