Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
30.04.2009

Emil Boc: Cel mult 30.000 de moldoveni vor primi cetăţenia română în 2009

Emil Boc: Cel mult 30.000 de moldoveni vor primi cetăţenia română în 2009

Premierul Emil Boc a declarat că 30.000 de moldoveni ar putea primi cetăţenie română, informează EUobserver. Boc a minimalizat efectele deciziei guvernului român de facilitare a obţinerii cetăţeiei, după tensiunile dintre Bucureşti şi Chişinău, apărute ca urmare a violentelor proteste din Republica Moldova.

Măsura guvernului român a nemulţumit Bruxelles-ul şi mai multe capitale europene. Liderii din UE s-au arătat îngrijoraţi de perspectiva ca aproape un milion de moldoveni, reprezentând o pătrime din populaţia acestei ţări sărace aflate la graniţa cu UE, să se bucure de libertatea de circulaţie în interiorul blocului european, reaminteşte EUobserver.

Boc a estimat însă că numărul real al persoanelor care vor primi cetăţenie română în 2009 va fi mult mai mic.

"Nu vorbim despre un număr atât de mare. Anul trecut, de exemplu, au fost circa 10.000 de oameni care au primit cetăţenie. Poate că acum se va dubla sau se va tripla, dar în niciun caz nu vor fi milioane", a declarat premierul român, aflat la Varşovia.

Potrivit unor surse diplomatice citate de EUobserver, unii colegi europeni i-au cerut ministrului român de externe Cristian Diaconescu să renunţe la facilitarea cetăţeniei pentru cetăţenii moldoveni, dar şeful diplomaţiei române a fost ferm în a apăra această măsură.

Emil Boc a respins ideea că facilitarea obţinerii cetăţeniei române pentru moldoveni este o politică de acordare în masă a cetăţeniei.

"Acordarea cetăţeniei române este o politică pe baze individuale, şi nu pentru toată lumea. Eligibile sunt doar persoanele care au avut cetăţenia română în trecut şi au pierdut-o pentru motive de care nu sunt vinovate", a explicat Boc referindu-se la anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică.  Dreptul la cetăţenie română se extinde acum la strănepoţii acelor oameni. "Nu este un drept colectiv, este un drept individual şi se aplică doar acelor oameni ai căror străbunici, bunici sau părinţi au avut cetăţenie română în trecut, merge până la a treia generaţie", a explicat Boc.

Sursa: Adevarul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus