Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.04.2009

Business Expert: Preţul la apartamentele din Chişinău coboară: lent, dar sigur

Pentru luna martie 2009, preţul mediu la apartamentele noi din municipiul Chişinău a reprezentat 757.49 pentru 1 metru pătrat, sau cu 2.03% mai puţin decât preţul mediu pentru luna februarie 2009 şi cu 9.71% mai puţin decât preţul mediu pentru luna noiembrie 2008, pentru acelaşi eşantion de suprafeţe locative aflate în vânzare.

Datorită scăderii preţurilor în ultimele 5 luni, preţul mediu pentru 1 metru pătrat de spaţiu locativ pe piaţa rezidenţială primară a mun. Chişinău a ajuns în prezent mai jos de nivelul din luna iunie 2008.
Astfel, micşorarea preţurilor la apartamente nu mai reprezintă deja o simplă revenire a nivelului preţurilor la normal după creşterea spectaculoasă din primăvară-vară, ci a devenit un indicator clar de recesiune. Starea latentă a cererii, cauzată de sentimentul de nesiguranţă, indus populaţiei de situaţia de criză financiară mondială, se va menţine pentru cel puţin câteva luni, provocând prejudicii financiare şi morale tuturor jucătorilor de pe piaţa imobiliară. Cele mai scumpe proiecte sunt localizate în continuare în sectorul Centru, iar locul 2 este ocupat de sectorul Râşcani. Cele mai „ieftine" sectoare rămân a fi Ciocana şi Buiucani, deoarece aici sunt prezente mai multe proiecte din clasa Econom şi pentru că aceste regiuni ale capitalei sunt considerate „mai puţin prestigioase".

Vânzările, însă, intră pe creştere

Numărul tranzacţiilor efectuate pe piaţa imobiliară rezidenţială primară în martie a crescut faţă de februarie, dar încă nu a revenit la nivelul de la sfârşitul anului 2008. Astfel, în luna februarie s-au comercializat aproximativ 3 600 m2 de spaţiu locativ, iar în martie - circa 8 660 m2. Această revigorare a pieţei a fost influenţată de mai mulţi factori: - s-a terminat sezonul de iarnă, multe lucrări de construcţie au fost repornite, iar piaţa a ieşit din perioada de hibernare; - cererea, care a fost până acum într-o fază latentă, s-a acumulat din punct de vedere cantitativ, şi acei consumatori care aveau o nevoie mai stringentă de apartamente au hotărât să nu mai aştepte şi să-şi achiziţioneze spaţiul locativ; - scăderea preţurilor pe piaţa rezidenţială primară din ultima perioadă, a determinat pe unii să se hotărască în privinţa achiziţionării imobilelor; - prognozele privind înrăutăţirea situaţiei economice din ţară s-au adeverit doar parţial, populaţia şi-a redobândit într-o oarecare măsură încrederea în stabilitatea pieţei imobiliare.

Până în prezent, din suprafaţa totală de circa 890 900 m2 a proiectelor în curs de comercializare, au fost vândute aproximativ 564 700 m2 (63.4%) şi mai sunt în vânzare aproximativ 326 200 m2 (36.6%). Suprafeţele aflate în vânzare s-au majorat, fenomen explicat prin faptul că unii dezvoltatori au scos în vânzare apartamente care erau păstrate anterior în calitate de investiţii pe termen lung, în
speranţa de a atrage resurse financiare adiţionale. În luna martie 2009 au fost comercializate cu preponderenţă apartamentele din clasa Medie. Cele mai mari suprafeţe au fost vândute pe teritoriul sectoarelor Botanica (2 900 m2) şi Centru (2 500 m2). Suprafeţe mari aflate în continuare în vânzare sunt localizate în sectoarele Botanica, Ciocana şi Râşcani.

Oferta: plus 10 mil. euro

Oferta pe piaţa rezidenţială primară din mun. Chişinău este în prezent formată din 77 de proiecte situate în toate sectoarele oraşului, cu o suprafaţă totală de circa 890 900 m2 realizate de circa 50 de dezvoltatori. În ultima lună, spre comercializare a apărut 1 singur proiect nou, şi anume complexul locativ din str. Dimineţii 22 (sectorul Botanica, lângă centrul comercial „Jumbo"), cu o suprafaţă totală estimată de 25 000 m2 şi darea în exploatare anunţată pentru anul 2011.

Darea în exploatare a 14 proiecte este planificată pentru primul semestru al anului 2009. În perioada analizată nu a fost dat în exploatare nici un proiect. Proiectele în curs de realizare sunt localizate preponderent în sectorul Botanica (24 proiecte), urmat de sectorul Centru (22 proiecte), Ciocana (15 proiecte), Buiucani (8 proiecte) şi Rîşcani (8 proiecte). Cea mai mare suprafaţă în vînzare o au proiectele din sectorul Botanica (114 000 m2), urmat de sectorul Ciocana (66 000 m2), Rîşcani (62 000 m2), Centru (59 000 m2) şi respectiv Buiucani (23 000 m2) Valoarea totală estimată a suprafeţelor locative aflate în vânzare în prezent pe teritoriul mun. Chişinău este de aproximativ 246 mil Ђ, sau cu 10 mil mai mult decât în luna februarie 2009, datorită scoaterii în vânzare a proiectului nou menţionat mai sus. Este posibil ca unii cumpărători, care până acum aveau ca scop procurarea unei proprietăţi rezidenţiale de elită în centrul istoric al oraşului, să treacă acum la alternative mai puţin costisitoare, dar totuşi situate aproape de centrul capitalei.

BUSINESS EXPERT

cuvinte-cheie: pret | apartament | Chisinau

Comentarii (0)

 

Related news

Sus