Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.04.2009

Reţeaua internaţională a ONG PASOS cere UE să condamne controlul autocratic, unilateral al instituţiilor politice şi economice în Moldova

„Republica Moldova abandonează cu repeziciune angajamentele sale democratice, eşuând spre modelul unui stat în care supremaţia legii nu se mai respectă, unde drepturile omului sunt abuzate în mod sistematic, torturile rămân nepedepsite, fiind puse la îndoială şi încercare principii fundamentale, cum sunt: pluralismul de idei şi libertăţile civile. Pentru a opri intimidarea societăţii civile şi media independente, apelăm la solidaritate şi o implicare efectivă a autorităţilor Uniunii Europene pentru a pune capăt ispitei autorităţilor de a lichida vocile incomode, folosind în acest scop forţa brutală şi represaliile”, se arată în mesajul Reţelei Institutelor şi Asociatiilor de Politici Publice PASOS adresată organismelor europene.

Membrii reţelei PASOS şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de progresele care întârzie să apară în curmarea escaladării crizei politice în Republica Moldova, precum şi faţă de ezitările unor reprezentanţi ai Uniunii Europene, într-un moment în care drepturile şi libertăţile fundamentale sunt direct ameninţate în Republica Moldova, în special în ceea ce priveşte dreptul la viaţă, la liberă expresie şi asociere, accesul la mass-media, precum şi respectarea unor acorduri internaţionale de bază, ratificate anterior de către autorităţile Republicii Moldova.

„Am constatat că organizaţiile neguvernamentale şi instituţiile media care au monitorizat alegerile din 2009 sunt supuse unor presiuni intense din partea Ministerului Justiţiei, care insistă „să fie prezentată poziţia lor oficială faţă de acţiunile de proteste post-electorale din 6-7 aprilie 2009”, cel mai probabil pentru a proba un anumit sprijin politic, sau de loialitate faţă de autorităţi. ONG-urile au fost somate să prezinte rapoarte detaliate despre acţiunile întreprinse de ele (!) pentru a stopa violenţele. Ne-ar plăcea să citim un astfel de raport axat pe măsurile luate de autorităţi pentru a stopa aceste violenţe”, se arată în mesajul PASOS.

PASOS insistă ca Guvernul RM să accepte necondiţionat iniţierea unei Misiuni Internaţionale de investigare, care să pună capăt speculaţiilor legate de presupusa lovitură de stat, raportând totodată asupra atrocităţilor şi abuzurile comise.

„Suntem în drept să aşteptăm o implicare efectivă şi rapidă în restabilirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale în Republica Moldova, şi mai puţin în discuţii sterile şi vagi, asupra mizelor geopolitice ale unor actori”, susţin membrii PASOS.

„Apelăm la Preşedinţia cehă a Consiliului European, la Comisia Europeană, la Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă şi de Securitate Comună, la guvernele statelor-membre UE, să întreprindă acţiuni efective de reînnoire a angajamentelor UE faţă de respectarea şi protejarea demnităţii umane, libertăţilor politice şi civile”, se mai arată în mesajul PASOS.

cuvinte-cheie: PASOS | declaratie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus