Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.04.2009

Moldova va plăti Gazprom 249,44 USD pentru mia de metri cubi de gaze

Preţul gazelor naturale ruseşti pentru Moldova în trimestrul II al anului 2009 va constitui 249,44 dolari SUA pentru o mie metri cub de gaze, a comunicat miercuri, ministrul adjunct al Economiei şi Comerţului Tudor Copaci.

Copaci a spus că se preconizează o mişcorare a preţului în continuare pentru trimestrele III şi IV. Potrivit lui, în prezent ANRE analizează posibilitatea modificării tarifului intern la gaze pentru consumatorii casnici, ţinând cont de indicatorii financiari înregistraţi de compania "Moldovagaz". În tariful actual a fost prevăzut un preţ de import de 284 USD pentru mia de metri cubi de gaze naturale.
 
Reamintim că preţul gazelor ruseşti pentru Moldova în trimestrul I al anului 2009 a constituit 332,6  dolari SUA pentru 1 mie metri cub. Autorităţile Moldovei au declarat anterior că se aşteaptă la o reducere a preţurilor la gaze, începând cu trimestrul II, în legătură cu reducerea preţurilor la produsele petroliere pe piaţele mondiale.

În baza acordului încheiat între companiile „Moldovagaz" şi „Gazprom", preţul de achiziţie a gazelor naturale pentru Moldova este stabilit trimestrial, reieşind din preţul mediu de comercializare a gazelor livrate de "Gazprom" în ţările europene, ajustat la coeficientul de reducere pentru Moldova care în 2009 este egal cu  0,8.

Preţul mediu de achiziţie a gazelor pentru Moldova în 2008 a constituit 232,37 dolari SUA pentru 1 mie metri cub, depăşind indicatorul anului 2007 (172,89 dolari SUA) cu 34,4%.

cuvinte-cheie: gaze | Gazprom | Moldovagaz

Comentarii (3)

 

Related news

Sus