Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-04-28/update-ce-este-gripa-porcina-vezi-c-t-de-periculos-este-virusul-pentru-om-9931.html
Data: Apr 28, 2009 (09:39)

UPDATE: Ce este gripa porcină: Vezi cât de periculos este virusul pentru om

Specialiştii în controlul infecţiilor se străduiesc să găsească o soluţie pentru gripa porcină care a lovit Mexicul, Statele Unite şi alte zone ale globului, relatează BBC.

Ce este de fapt gripa porcină?

Gripa porcină este o boală respiratorie cauzată de virusul de tipul A care infectează porcii. Există multe tipuri iar infecţia se schimbă constant. Până acum nu a infectat oamenii însă este evident că ultima sa formă îi atacă şi pe oameni, şi poate fi transmisă de la o persoană la alta prin tuse sau strănut.

Ce este nou la acest tip de gripă porcină?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat faptul că cel puţin o parte a cazurilor umane sunt o versiune a gripei de tipul A, H1N1, care nu a mai fost întâlnită până în prezent.

H1N1 sta la baza gripei obişnuite, de sezon, contactată de oameni. Însă, potrivit specialiştilor citaţi de BBC, acest tip de virus H1N1 este diferit: conţine material genetic care este găsit în mod normal în tulpinile virusului care afectează oamenii, păsările şi porcii.

Virusurile gripale au abilitatea de a face schimb de componente genetice, şi pare probabil ca noua versiune H1N1 să fi rezultat dintr-un amestec al mai multor versiuni ale acestui virus, care poate afecta mai multe specii.

Cât de periculoasă este?

Simptomele gripei porcine la oameni par a fi similare cu cele ale unei gripe obişnuite. Acestea includ febra, tusea, gâtul uscat durerile de cap şi musculare, oboseala.

Până în prezent, cele mai multe cazuri raportate din întreaga lume sunt uşoare, însă în Mexic există pierderi de vieţi omeneşti.

Cât de îngrijoraţi ar trebui să fie oamenii?

În momentul în care apar astfel de viruşi gripali, care se pot transmite de la om la om, ei sunt monitorizaţi foarte atent deoarece au potenţialul de a declanşa o epidemie la nivel global, sau pandemie.

Experţii citaţi de BBC susţin că o este încă prea devreme pentru o analiză precisă a întregii situaţii.

În prezent, ei spun că lumea este mai aproape de o pandemie gripală decât a fost vreodată, începând din 1968. Experţii au clasificat ameninţarea ca fiind de nivelul trei, pe o scală de şase puncte.

Nu ştie nimeni care este întregul potenţial al acestei pandemii, însă experţii au avertizat că ar putea să fie pierdute milioane de vieţi la nivel mondial. Epidemia de gripă din Spania, care a început în 1918 şi a fost cauzată de o altă mutaţie a virusului H1N1, a ucis milioane de oameni.

Însă este încurajator faptul că toate cazurile raportate în Statele Unite sunt uşoare. Acest fapt sugerează că severitatea celor din Mexic s-ar putea datora unui factor geografic neobişnuit, existând posibilitatea ca un al doilea virus să circule în comunitatea din această ţară.

Acest lucru este puţin probabil să se întâmple şi în restul lumii. De asemenea, există speranţa că, datorită expunerii prelungite a oamenilor la diverse forme ale virusului H1N1, prin gripa sezonieră, sistemele noastre imunitare ştiu cum să lupte cu infecţia.

Antena3.ro

Poate fi izolat acest virus?

Din pacate, se pare ca s-a raspandit deja in lume, iar responsabilii cred ca izolarea lui nu va fi o misiune usoara, intr-o era a maximei dezvoltari a transportului aerian.

Este tratabil?

Autoritatile americane arata ca Tamiflu si Relenza au fost eficiente in tratarea cazurilor de pana acum. Este esential ca acestea sa fie administrate intr-o faza timpurie a bolii. Utilizarea medicamentelor reduce si riscul transmiterii virusului catre alte persoane.

Guvernul britanic si-a asigurat preventiv un stoc de Tamiflu ca arma impotriva posibilei pandemii.

Nu este clar daca vaccinurile antigripale pot asigura protectia in cazul de fata, luand in calcul caracteristicile genetice distinctive ale tulpinii modificate de H1N1. Desigur, medicii americani lucreaza deja la un nou vaccin, insa este necesar timp pentru perfectionarea lui, ca si producerea lui la scara mare.

In 1976, in SUA a fost lansat un vaccin pentru versiunea de atunci a gripei porcine. A cauzat numeroase efecte secundare, inclusiv circa 500 de cazuri de simdrom Guillain-Barré. Au fost raportate mai multe decese din cauza vaccinului decat din cauza infestarii cu virusul gripei.

Cum ne putem proteja?

Orice persoana care prezinta simptome de gripa si care ar fi putut intra in contact cu virusul gripei porcine - cum ar fi cei care au calatorit sau care traiesc in zonele afectate: Mexic, California, Texas, Kansas, Ontario  - trebuie sa apeleze la medici. Este indicat sa evitati sa mergeti la spitale sau clinici, pentru a nu raspandi virusul, informeaza autoritatile britanice. Incercati sa nu parasiti locuinta si sa folositi telefonul pentru a solicita asistenta medicala.

Evitati, de asemenea, contactul cu persoane care prezinta simptome de gripa, care tusesc sau au febra.

Ministerul roman al Sanatatii face urmatoarele recomandari, pe site-ul institutiei:

In caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile, se va avea in vedere:

Putem consuma carne de porc?

Da. Nu exista dovezi ca gripa porcina este transmisibila prin consumul de carne provenind de la animale infectate. Desigur, este esential sa preparati corect carnea: virusul este distrus prin gatirea la cel putin 70 de grade Celsius.

Cat despre gripa aviara...

Tulpina de virus care a dus la decesele din Asia de Sud-Est in anii trecuti - H5N1 - este diferita de tulpina ce face acum ravagii in Mexic, H1N1. Expertii inca se tem de posibilitatea unei pandemii de H5N1 datorita mutatiilor rapide pe care le poate suferi, insa pana acum, gripa aviara s-a pastrat in cea mai mare parte in randul inaripatelor. Fara exceptie, oamenii care s-au imbolnavit au provenit din randul celor care lucreaza direct cu pasarile, iar cazurile in care H5N1 s-a transmis de la om la om au fost extrem de rare.

HotNews.ro