Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-04-28/update-alerta-de-gripa-porcina-si-in-australia-si-noua-zeelanda-alaturi-de-elvetia-si-franta-gripa-a-9932.html
Data: Apr 28, 2009 (09:48)

UPDATE: Alerta de gripa porcina si in Australia si Noua Zeelanda, alaturi de Elvetia si Franta. Gripa a fost confirmata in Spania si Marea Britanie. Numarul deceselor suspecte creste la 152

Numarul persoanelor infectate cu virusul gripei porcine in Europa a ajuns la trei, dupa ce Marea Britanie a confimat si ea, luni seara, existenta a doua cazuri. In cursul aceleiasi zile, Spania a anuntat primul caz de gripa porcina pe batranul continent.

"S-a confirmat faptul ca testele de gripa porcina la care a fost supus un pacient in Almensa (sud-estul Spaniei) sunt pozitive", a declarat ministrul Trinidad Jimenez, in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta este primul caz de gripa porcina din Europa, in conditiile in care numarul persoanelor suspecte a crescut continuu in Spania, ajungand la aproape 20 in prezent.

Victima este un barbat in varsta de 23 de ani, care a revenit in tara in data de 22 aprilie, dupa ce efectuase o calatorie in Mexic. El fusese spitalizat sambata.

Update 8 (ora 7:30): Mexicul anunta ca numarul "probabil" inca provizoriu al epidemiei de gripa porcina din aceasta tara a crescut de la 149 la 152 de morti.

Update 7 (ora 7:15) : Belgia anunta ca testele au iesit negative pentru toti cei sase suspecti de gripa porcina, trei adulti si trei copii, care s-au intors din zone contaminate.

Update 6, marti dimineata, ora 6:00: Autoritatile sanitare australiene au anuntat ca examineaza 17 posibile cazuri de gripa porcina. Potrivit ministrului Sanatatii, rezultatele testelor vor fi cunoscute in cateva zile. Intre cei suspecatati de aceasta boala sunt si copii.

Si Noua Zeelanda anuntase luni noaptea, 56 de posibili bolnavi intre cei care s-au intors recent din Mexic si SUA. Intre suspecti sunt noua elevi de liceu si un profesor intorsi dintr-o calatorie in Mexic sic are ar putea fi purtatori ai unui virus gripal de tip A, familie careia ii apartine si gripa porcina.

Update 5 (ora 23.40): Organizatia Mondiala a Sanatatii a schimbat gradul de alerta de la 3 la 4 ceea ce inseamana un risc ridicat de pandemie conform Reuters.

Update 4 (21,43): Sase presupuse cazuri de gripa porcina sunt investigate luni seara in Belgia, anunta AFP. Patru dintre cei sase suspecti au revenit din Mexic, una din SUA si cealalata din Argentina.

UPDATE 3 (20,25): Marea Britanie confirma si ea doua cazuri de gripa porcina

Este vorba de doua persoane spitalizate duminica seara in Scotia, dupa ce au prezentat simptome de gripa la revenirea din Mexic.

Ministerul scotian al Sanatatii a confirmat luni ca cele doua persoane sunt infectate cu virusul gripei porcine.

Update 2 (17,10): Patru persoane suspectate ca ar fi infectate cu gripa porcina sunt investigate in Franta, a anuntat luni Francoise Weber, directoarea Institutului de supraveghere sanitara.

Cei patru au calatorit recent in Mexic sau in sudul Statelor Unite si locuiesc in Nantes (vest), Pau (sud-vest), Lyon (centru-est) si Poitiers (centru-vest), a precizat ea.

Ministerul Santatii a anuntat, tot luni, ca sase cazuri prezumtive de gripa porcina s-au dovedit a fi alarme false, fiind vorba doar de banale gripe, fara nicio legatura cu epidemia care a izbucnit in Mexic.

Update 1 (ora 14: 38): Cinci elvetieni care s-au intors din Mexic sunt suspectati ca ar fi contaminati cu virusul, informeaza AFP.

Tot in cursul zilei de luni, o italianca intoarsa din SUA a fost internata la Venetia, fiind suspecta de gripa porcina, transmite Corriere della Sera, dar testele efectuate de medici s-au dovedit negative.

HotNews.ro