Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
28.04.2009

O comisie condusă de Victor Stepaniuc va elabora măsuri de prevenire a apariţiei gripei porcine din Moldova

O comisie condusă de Victor Stepaniuc va elabora măsuri de prevenire a apariţiei gripei porcine din Moldova

O comisie specială va monitoriza situaţia epidemiologică din republică în legătură cu înregistrarea în lume a cazurilor de îmbolnăvire în rîndul populaţiei umane cu virusuri gripale de origine porcină sub tipul A(H1N1). Comisia extraordinară antiepidemică republicană, condusă de preşedintele acesteia Viceprim-ministrul Victor Stepaniuc, se va întruni săptaminal pentru a analiza situaţia şi a elabora  măsurile necesare de prevenire a apariţiei infecţiei respective în teritoriul administrativ al Republicii Moldova, precum şi a adopta deciziile de intervenţie în condiţiile în care vor fi înregistrate cazuri de îmbolnăviri în Republica Moldova. Despre aceasta s-a convenit la şedinţa prezidată de premierul Republicii Moldova Zinaida Greceanîi care a avut loc marţi, 28 aprilie, la Guvern.

Potrivit lui Oleg Beneş, Director general al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, la 25 aprilie 2009 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că izbucnirile de gripă porcină la persoane, înregistrate în Mexic şi Statele Unite, sunt calificate ca urgenţe de sănătate publică de relevanţă internaţională.

La 27 aprilie 2009, Comitetul a decis să fie ridicat nivelul de alertă de pandemie de la nivelul actual 3 la nivelul 4, ţinând cont de lărgirea arealului de răspîndire a infecţiei în cîteva regiuni ale lumii, dar şi avînd în vedere existenţa unor incertitudini privind cunoştinţele despre caracteristicile clinice, epidemiologice şi virusologie a cazurilor raportate, precum şi măsurile de răspuns adecvat.

Totodată, Organizaţia Pan-Americană a Sănătăţii (PAHO), până la 26 aprilie în Mexic a raportat 1445 cazuri probabile de gripă cu pneumonie severă, dintre care 84 bolnavi au decedat. Infecţia a cuprins 24 din cele 32 de state. Actualmente, în trei ţări europene (Spania, Franţa, Scoţia / Marea Britanie) sunt spitalizate şi investigate la gripa porcină 12 persoane care au călătorit în Mexic.

Specialiştii în domeniu au menţionat în cadrul şedinţei că Republica Moldova este favorabilă faţă de influenţa porcină, precizînd anumite aspecte de manifestare a acestui virus. Astfel, potrivit lor, gripa porcină este o infecţie de geneză virală întîlnită la porci şi etiologic cauzată de unele subtipuri ale virusului gripal de tip A. Clinic boala se poate manifesta simptomatic, cît şi asimptomatic.

Debutul este brusc, asemănător cu gripa sezonieră. Sursa de infecţie pot fi porcinele infectate şi bolnave, cît şi factorii de mediu contaminaţi cu dijectele de la animale. Transmiterea de la om la om este posibilă în anumite circumstanţe, căile de transmitere fiind cea aerogenă şi posibilă habituală. Virusurile gripale înalt patogene întâlnite la animale şi studiate cu ocazia cazurilor umane, demonstrează o rezistenţă sporită la acţiunea agenţilor fizici, chimici şi biologici. De menţionat că  virusul gripal porcin este distrus la prepararea culinară a produselor din carne de porc a produselor la 70 Celsius.

Măsurile de prevenţie includ, în special, măsuri de profilaxie de ordin general. Actualmente instituţiile abilitate ale OMS – lui nu dispun de vaccin contra gripei porcine, care cauzează îmbolnăviri şi în populaţia umană. De asemenea, nu se cunoaşte eficacitatea actualului vaccin utilizat în gripa sezonieră. La moment eforturile instituţiilor specializate de nivel global sînt focusate asupra selectării şi studierii variantelor de virus porcin izolate de la bolnavi în scopul evidenţierii candidaturii de virus gripal pentru viitorul vaccin.

În scopul reducerii riscului de apariţie şi răspândire a cazurilor de gripă porcină la persoane în Republica Moldova, în cadrul şedinţei s-a decis să fie sporită vigilenţa privind identificarea persoanelor bolnave sau suspecte cu informarea populaţiei privind măsurile de precauţie.

În scopul acordării asistenţei medicale eventualilor bolnavi de gripă pandemică, vor fi suplinite rezervele de preparate antivirale de ultimă generaţie. În aceeaşi ordine de idei, urmează a fi aplicate măsuri sporite de control la unele puncte vamale şi de trecere a frontierei de stat, precum şi intensificată supravegherea porcinelor din sectorul de stat şi privat pentru depistarea precoce a animalelor bolnave.

Din componenţa Comisiei extraordinare antiepidemice republicane fac parte reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii, Ecologiei şi Resurselor Naturale,  Educaţiei şi Tineretului, Afacerilor Interne şi al Finanţelor, persoane oficiale din cadrul Serviciului Vamal, Agenţiei Sanitar-Veterinare, Agenţiei Transporturilor, şi altor istituţii de resort.

Sursa: Serviciul de presă al Guvernului

cuvinte-cheie: gripa | porcina

Comentarii (0)

 

Related news

Sus