Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
28.04.2009

Mobilizare în România pentru prevenirea apariţiei gripei porcine

Mobilizare în România pentru prevenirea apariţiei gripei porcine

România s-a mobilizat pentru prevenirea unei apariţii a gripei porcine, maladie care a provocat provocat moartea a peste 100 de persoane în Mexic şi Statele Unite. Potrivit Ministerului Sănătăţii, în România nu au fost semnalate până în prezent cazuri de gripă asemănătoare cu cele din SUA şi Mexic. Totuşi, autorităţile au constituit deja un Comitet de coordonare pentru implementarea măsurilor de prevenire şi control al unei posibile apariţii de astfel de cazuri, ai cărui responsabili au participat la o teleconferinţă organizată de Comisia Europeană prin sistemul european de alertă precoce pentru bolile transmisibile (EWRS).

Ministerul de Externe a recomandat turistilor sa nu viziteze Mexicul, în această perioadă.

Comitetul de coordonare a decis intensificarea supravegherii îmbolnăvirilor prin gripă în perioada următoare, aşa cum recomandă şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informarea sistemului de sănătate publică privind măsurile profilactice aplicabile şi paşii necesari detecţiei, tratamentului şi îngrijirilor pentru eventualele cazuri înregistrate, evaluarea nevoilor imediate de îngrijiri şi tratament, informarea populaţiei privind modalităţile de transmitere şi prevenire a gripei, informarea călătorilor privind deplasările dinspre şi spre zonele cu risc.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va demara, luni, la nivel naţional o campanie de informare referitoare la epidemia de gripă porcină. ANSVSA a transmis deja în teritoriu o notificare către Direcţiile judeţene pentru a informa operatorii economici din zonă şi crescătorii de porcine să ia toate măsurile necesare şi să acţioneze pentru întărirea măsurilor de biosecuritate. O altă măsură, care a fost instituită de duminică, se adresează Posturilor de Inspecţie la Frontieră, în special celor din porturi şi aeroporturi, pentru a verifica mărfurile care intră pe teritoriul României şi dacă au origine în zonele unde evoluează boala.

Preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a declarat că deocamdată nu există niciun pericol pentru România. "Din informaţiile deţinute până în prezent, rezultă că ţara noastră nu a făcut import din zona afectată.Ţinând cont de pericolul reprezentat de această gripă, Autoritatea va iniţia, începând de luni, ca şi măsură de prevenire, o campanie de informare a populaţiei şi a crescătorilor de porci', a declarat preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea.

În urma informaţiilor transmise de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, referitoare la epidemia de gripă porcină care evoluează pe continentul american, preşedintele ANSVSA a dispus constituirea Comitetului de Monitorizare, condus de către preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai Autorităţii. Comitetul de Monitorizare are o componentă ştiinţifică, reprezentată de membrii ai Consiliului Ştiinţific, între care prof. univ. dr. Nicolae Manolescu, prof. univ. dr. Ludovic Păun, prof. univ. dr. Olga Dorobăţ, prof. dr. Alexandru-Ioan Baba şi o componentă operaţională, alcătuită din structurile de specialitate din cadrul ANSVSA şi cele două Institute de Referinţă: Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală şi Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.

În Europa nu au fost semnalat cazuri de infectare cu acest virus ce evoluează în Mexic şi a cărui structură genetică nu este încă cunoscută, după cum a declarat AGERPRES reprezentantul OMS pentru Europa din România, dr. Victor Olsavszky. Potrivit acestuia, în Mexic s-a înregistat o transmitere de la om la om a virusului H1N1 porcin, dar încă nu sunt suficiente date privitor la structura virusului. Dr.Victor Olsavszky a explicat că situaţia a fost analizată la OMS şi deocamdată nu se vorbeşte de o pandemie, fiind vorba de faza III, în care apar epidemii sporadice în diverse zone.

Comitetul de Experţi Independenţi ai OMS va avea o nouă întâlnire, marţi, pentru a analiza situaţia din Mexic.

Singura recomandare făcută de OMS pentru toate ţările este intensificarea supravegherii gripei în general.

Dr.Olsavszky a explicat că un anume virus, fie de la om, fie aviar sau porcin poate să ajungă la om şi să sufere o mutaţie genetică, moment în care se transmite de la om la om. În Mexic, este vorba de o transmitere de la om la om.
Virusul care evoluează la porci se transmite doar prin contact direct cu omul, nu prin carnea de porc şi se manifestă prin febră şi afectare respiratorie.AGERPRES

cuvinte-cheie: gripa | porcina

Comentarii (0)

 

Related news

Sus