Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.04.2009

Interviu Cristian Diaconescu: Nu am solicitat suspendarea negocierilor acordului UE-R. Moldova, dar asteptarile UE de la Chisinau nu sunt "diluate"

Romania nu a cerut, in cadrul Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe de luni, suspendarea negocierilor UE-Moldova privind noul acord, insa mandatul va fi stabilit in fucntie de modul in care autoritatile de la Chisinau respecta principiile aquis-ului comunitar, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ministrul de externe Cristian Diaconescu. Asteptarile UE nu sunt "diluate", iar Moldova nu isi poate permite sa le ignore.

Informatia pe scurt:

    * Romania sustine aspiratiile europene ale Republicii Moldova, insa urmarste atent modul in care Chisinaul isi respecta standardele si obligatiile asumate in procesul apropierii de UE.
    * Europenii nu mai sunt ingrijorati de legea cetateniei, intrucat Romania a dat explicatiile necesare si este dispusa oricand la un dialog pe aceasta tema. "Confuzia generata de numarul solicitarilor" se va risipi treptat, spune ministrul.
    * In zilele urmatoare Romania decide asupra reprezentarii diplomatice la Chisinau.


Reporter: Cum apreciati discutiile de astazi din CAGRE pe situatia din Republica Moldova?

Cristian Diaconescu: In primul rand, tema Republica Moldova a fost inclusa pe agenda CAGRE la solicitarea Romaniei. Am cerut Uniunii Europene sa defineasca liniile politice fata de R Moldova din perspectiva ultimelor dezvoltari din aceasta tara.

In opinia noastra, este nevoie ca autoritatile de la Chisinau sa arate vointa politica si interesul pentru normalizarea dialogului bilateral cu Romania si, pe de alta parte, in ceea ce priveste respectarea valorilor si standardelor europene.

Vreau sa va spun de la bun inceput ca in mod categoric nu se pune problema ca Romania sa sustina suspendarea negocierilor intre R. Moldova si Uniunea Europeana. Dimpotriva, sustinem viziunea Parteneriatului Estic privind asocierea la masa negocierii si a asumarii de responsabilitati a statelor din vecinatatea estica a Romaniei. Este in interesul si al Romaniei si al UE ca aceste state sa se angajeze intr-o zona de stabilitate si securitate absolut necesara in ceea ce priveste vecinatatea apropiata.

Sigur ca acest dialog si progresele in mandatul de negociere pentru un nou acord intre R. Moldova si UE vor trebui sa fie evaluate in stransa legatura cu respectarea principiilor, normelor, aquis-ului comunitar. In orice caz, nu se poate pune problema diluarii acestor asteptari si partenerii din UE aub subliniat foarte clar acest lucru. Dar repet, nu printr-o atitudine restrictiva la adresa unui stat sau altul, aspirant la Uniunea Europeana, se vor atinge astfel de deziderate. De altfel ar fi si o greseala istorica sa confundam actiunile unui guvern cu aspiratiile europene firesti ale cetatenilor din Republica Moldova.

Deci din acest punct de vedere ramanem consecventi pe o linie pozitiva, dar pe de alta parte urmarim, impreuna cu partenerii europeni, modul in care si in R. Moldova se respecta standardele si obligatiile pe care aceasta tara si le-a asumat in procesul de aderare.

Reporter: Ne asteptam ca in urma discutiilor de astazi din CAGRE si a vizitei la Chisinau a lui Javier Solana ca autoritatile moldovene sa nu mai aiba acte de ostilitate la adresa Romaniei si sa renunte la regimul de vize impus cetatenilor romani?

Cristian Diaconescu: Da, ne asteptam, in conditiile in care autoritatile de la Chisinau inteleg exact care sunt asteptatile partii europene, dar pe de alta parte si dorintele si aspiratiile cetatenilor acestei tari. Procesul de consultare va continua, vor mai exista o serie de proiecte de dialog si angajare directa a autoritatilor de la Chisinau, a viitoarelor autoritati de la Chisinau asa cum vor fi ele vor fi desemnate dupa alegeri, si primul moment este reuniune la nivel inalt a Parteneriatului Estic din 7 mai in care se asteapta ca reprezentantii R. Moldova sa isi asume clar, direct si nemijlocit abordarea europeana in ceea ce priveste integrarea.

Reporter: Nu s-a pus in discutie, sa inteleg, o eventuala prezenta sau absenta a autoritatilor moldovene de la reuniunea de la Praga sau pozitia Moldovei in Parteneriatul Estic.

Cristian Diaconescu: Nu s-a pus in discutie acest lucru. Parteneriatul Estic ofera, pe langa un sprijin politic, si deschideri privind incheierea unor acorduri de asociere, zone cuprinzatoare de liber schimb, liberalizarea treptata a vizelor sau chiar finantari in perioada 2010-2013 de 350 de milioane de euro. Am amintit toate aceste aspecte concrete pentru a se intelege in ce masura R. Moldova se poate apropia mai rapid, mai lent sau, sper eu, imediat de aceasta oferta concreta pe care o face Uniunea Europeana. Aceasta este discutia in acest moment si cred ca orice conducere responsabila a unui stat intelege ratiunile de politica externa tocmai in sensul de a accepta si a-si subsuma eforturile unui astfel de proiect.

Reporter: Ati simtit astazi, in timpul discutiilor ca ministrii europeni de externe, colegii dvs. realizeaza ca nu este "business as usual" - asa cum v-ati exprimat la Londra, citat de Financial Times - relatia din acest moment cu Republica Moldova?

Cristian Diaconescu: Continuu sa sprijin ideea ca ceea ce s-a intamplat la granita estica a UE nu poate fi tratat ca "business as usual", dar - repet- am incredere in viziunea si capacitatea UE de a intelege nu situatia Romaniei, pentru ca nu Romania a fost in discutie si nu va fi niciodata in discutie pe acest palier, ci faptul ca respectarea standardelor si a responsabilitatilor, obligatiilor ca stat aspirant la la UE reprezinta nu numai o atitudine din partea UE, ci si o abordare pozitiva din partea statului respectiv.

Prin solicitarea adresata UE de a fi mai atenta si mai dinamica in legatura cu R. Moldova nu facem altceva decat sa subliniem vointa de a apropia R. Moldova de UE.

Reporter: Exista disponibilitatea la nivelul UE de a aplica sanctiuni Chisinaului, in cadrul si baza acordului existent, daca autoritatile moldovene continua sa aiba aceeasi atitudine fata de Romania, stat membru al UE?

Cristian Diaconescu: Aspectele privind libera circulatie, privind dreptul la exprima, privind statul de drept fac parte din aquis-ul comunitar obligatoriu, atat pentru statele membre, cat si pentru statele care doresc sa se asocieze. Repet, oferta este deosebit de buna din partea Uniunii Europene la estul acestei organizatii si modul in care se respecta aquis-ul comunitar reprezinta un criteriu clar de asociere la aceste proiecte. Nu cred ca vreun stat care, intr-adevar si la modul serios, vrea sa fie integrat in UE isi poate permite sa ramana in urma fata de celelalte state de asemenea din zona de est a UE.

Reporter: Au mai existat discutii despre ingrijorarea la nivel european, exprimata de ministrul ceh Alexander Vondra, suscitata de dorinta Romaniei de a acorda cetatenie romana cetatenilor moldoveni?

Cristian Diaconescu: Nu, noi ne-am straduit in aceasta perioada sa oferim toate clarificarile tehnice in legatura cu aceasta lege care este similara cu acte normative care functioneaza in jumatate din statele membre ale Uniunii Europene. Sigur ca aceste date vor mai fi comunicate de noi, suntem oricand gata, pe cale bilaterala, sa intram intr-un astfel de dialog. Cred ca treptat-treptat confuzia generata de anumite cifre aparute pe piata in legatura cu solicitantii de cetatenie romana se va clarifica.

Reporter: Ati decis care va fi urmatorul pas pe care il va face Romania pentru a avea un ambasador la Chisinau? Ne asteptam in urmatoarele zile la o noua numire, la o noua propunere?

Cristian Diaconescu: In cateva zile vom lua o decizie in legatura cu aspectele bilaterale pe zona diplomatica in aceast relatie, deocamdata nu am luat o hotarare.

 

HotNews.ro

cuvinte-cheie: Diaconescu | UE-Moldova | acord

Comentarii (0)

 

Related news

Sus