Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-04-25/mae-rom-n-motivatzia-chishinaului-pentru-respingerea-ambasadorului-rom-n-o-explicatzie-st-ngace-shi--9907.html
Data: Apr 25, 2009 (18:57)

MAE român: Motivaţia Chişinăului pentru respingerea ambasadorului român, o explicaţie stângace şi departe de adevăr

Motivul invocat de Ministerul de Externe moldovean, potrivit căruia Chişinăul a respins acreditarea lui Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador, deoarece Bucureştiul ar fi încălcat procedura diplomatică reprezintă un "pretext care ascunde intenţiile reale şi care denotă preferinţa pentru un gest ostentativ şi inamical", a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al României, Alin Şerbănescu.

"Este o explicaţie stângace şi departe de adevăr, o scuză puţin abilă şi fără legătură cu realitatea şi cutuma diplomatică.
Aduce mai degrabă cu un pretext care ascunde intenţiile reale şi care denotă preferinţa pentru un gest ostentativ şi inamical", a spus Alin Şerbănescu.

"Într-o democraţie, este imposibil ca propunerea unui ambasador să fie secretă. Procedura desemnării unui ambasador în România presupune o audiere la Parlament, implicit în acel moment, nominalizarea devine publică", a arătat purtătorul de cuvânt al MAE

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene din Republica Moldova, Andrei Stratan, a invocat încălcarea uzanţelor diplomatice de către România drept motiv pentru respingerea acreditării ambasadorului României la Chişinău. Andrei Stratan a spus că potrivit uzanţelor diplomatice şi convenţiilor internaţionale în domeniu, numele ambasadorului propus poate fi făcut public doar după primirea agrementului din partea statului unde acesta urmează să-şi îndeplinească misiunea. "România a încălcat aceste prevederi şi a anunţat numele ambasadorului înainte de a fi primit agrementul", a declarat corespondentului Agerpres şeful diplomaţiei de la Chişinău.

Ministerul moldovean de Externe a solicitat vineri, printr-o notă verbală, Ministerului român de Externe să propună o altă persoană decât Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chişinău, după ce fostul ambasador român Filip Teodorescu a fost declarat persona non grata de Republica Moldova.

Ministerul român al Afacerilor Externe a comunicat, vineri, că va anunţa măsurile pe care le va lua în urma acestui gest al autorităţilor moldovene.

'Cutuma diplomatică este ca, în cazul în care un stat nu doreşte să accepte o propunere de ambasador, acesta îşi exprimă poziţia în cadrul unor consultări prealabile şi nu sub forma unui refuz scris. Practic, prin exprimarea refuzului agrementului, în scris, printr-o notă verbală, semnalul transmis de Chişinău este faptul că se doreşte blocarea relaţiilor bilaterale cu România şi că se taie canalele de comunicare normale dintre două state', au declarat pentru Agerpres surse diplomatice, potrivit cărora 'oricât de prudentă ar fi reacţia României, Chişinăul a trecut dincolo de limite'.

Situaţia din R.Moldova se regăseşte pe agenda reuniunii de luni a şefilor de misiuni de la Bruxelles (COREPER), precum şi a Consiliului de Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE) al Uniunii Europene. În acest nou context, România ar urma să ceară suspendarea discuţiilor asupra mandatului pentru acordul dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.AGERPRES