Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.04.2009

Geoană: România trebuie să răspundă ferm la retorica Chişinăului deoarece este în joc reputaţia sa

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, sâmbătă, la Galaţi, că escaladarea relaţiei dintre România şi Republica Moldova necesită un răspuns ferm din partea Bucureştiului, care are şi datoria de a explica partenerilor europeni adevărata miză a retoricii antiromâneşti de la Chişinău, informează NewsIn.

"Această escaladare a relaţiei dintre România şi Republica Moldova este un subiect de mare preocupare. E o situaţie nemaiîntâlnită în Europa în ultimii 20 de ani, oricum, de la căderea Uniunii Sovietice, ca două state vecine şi mai ales două state care sunt atât de apropiate din punct de vedere etnic, cultural, şi până la urmă geografic, să ajungă la o situaţie în care practic să nu mai existe dialog politic şi diplomatic bilateral. E o adevărată declaraţie de ostilitate la adresa României", a comentat Mircea Geoană situaţia diplomatică tensionată care a apărut între România şi Republica Moldova.

Liderul PSD a adăugat că atitudinea autorităţilor de la Chişinău necesită un răspuns ferm din partea Bucureştiului, a cărui reputaţie este în joc. "Această situaţie absolut neplăcută şi nedorită de către noi trebuie să fie acompaniată de răspunsuri ferme din partea Bucureştiului, dar şi cu o explicare cât mai corectă şi mai nuanţată în principalele cancelarii europene şi occidentale a adevăratei mize şi  adevăratei motivaţii pentru această retorică antiromânească furibundă pe care regimul de la Chişinău o face. Este o perioadă delicată, în care reputaţia României în Europa este sub asalt", a spus Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului a precizat că, pentru depăşirea acestui moment, România are nevoie de sprijinul partenerilor din UE şi NATO. "Aici, la Bucureşti, trebuie să dăm dovadă şi de fermitate, dar şi de cumpătare, să înţelegem că în acest moment miza în Republica Moldova depăşeşte interesele româneşti, că este vorba de o amplă confruntare geopolitică între est şi vest şi că avem nevoie în acestă perioadă de solidaritatea şi sprijinul partenerilor europeni şi transatlantici", a încheiat Mircea Geoană.

Ministerul de Externe a anunţat, vineri, că a primit o notă verbală din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova prin care acesta solicită autorităţilor române să propună o altă persoană decât Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chişinău. Nota verbală nu a fost însoţită de alte explicaţii cu privire la motivele pentru care Chişinăul solicită numirea unui alt ambasador.

Procedurile de acreditare a lui Mihnea Constantinescu la Chişinău au început la 8 aprilie, în aceeaşi zi în care autorităţile de la Chişinu i-au declarat personae non gratae pe ambasadorul român Filip Teodorescu şi pe ministrul consilier Ioan Gaborean. Preşedintele moldovean Vladimir Voronin îi spusese reprezentantului special al Uniunii Europene la Chişinău, Kalman Mizsei, că ambasadorul român Filip Teodorescu este implicat personal în incidentele din R.Moldova şi că este general al serviciilor speciale române.

cuvinte-cheie: Moldova | Romania | Geoană | dialog | ambasador

Comentarii (0)

 

Related news

Sus