Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.04.2009

Chirtoaca: Opozitia va boicota alegerea noului presedinte al Republicii Moldova

Partidele de opozitie care au intrat in noul Parlament de la Chisinau vor participa la lucrarile legislativului, dar vor boicota alegerea presedintelui republicii, a declarat sambata la Radio Romania Actualitati (RRA), primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, vicepresedinte al Partidului Liberal, noteaza NewsIn.

"In cadrul Parlamentului nu vom participa la alegerea presedintelui republicii si prin aceasta vom lupta pana la capat in ceea ce priveste nerecunoasterea legitimitatii acestui guvern, (...) acestei majoritati parlamentare, nerecunoasterea rezultatelor alegerilor si, respectiv, lupta impotriva celor care au ordonat si au executat aceste cazuri de tortura, bataie, tratament inuman, (...) chiar si decesele care au avut loc", a anuntat liderul liberal.

Cele trei partide care, in afara de comunisti, au reusit sa intre in Parlament detin impreuna 41 de mandate din totalul celor 101. Comunistii, aflati de opt ani la putere in Republica Moldova, detin 60 de mandate, cu unul mai putin decat majoritatea de care ar avea nevoie pentru a-si impune candidatul la presedintie.

In cazul in care alegerea presedintelui republicii esueaza de trei ori, sunt convocate alegeri legislative anticipate. Multi observatori considera insa ca nu va fi o problema pentru comunisti sa obtina "votul de aur" de care au nevoie din randul opozitiei.

Sambata la Chisinau a avut loc ceremonia de inmanare a legitimatiilor de parlamentar, dupa ce presedintele Vladimir Voronin a semnat vineri decretul prin care noul Parlament este convocat pentru data de 5 mai.  "Partidele de opozitie - Partidul Liberal, Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra - au decis sa nu participam la aceasta ceremonie de ridicare a mandatelor, urmand ca mandatele sa intre in posesia partidelor in alt mod, in alta zi", a declarat sambata la RRA primarul Dorin Chirtoaca, transmite RADOR, potrivit NewsIn.

Chirtoaca a atras insa atentia ca opozitia va participa la lucrarile Parlamentului, explicand ca, daca nu ridica mandatele, deci nu participa, acestea vor fi toate redistribuite din nou Partidului Comunistilor. "Prin urmare, mandatele vor fi ridicate", a precizat primarul Chisinaului, care a fost ales deputat la scrutinul din 5 aprilie.

Dorin Chirtoaca a tinut sa faca si o precizare legata de situatia sa personala, infirmand unele informatii vehiculate de presa potrivit carora ar renunta la mandatul de primar in favoarea celui de parlamentar. "Lucrurile nu stau asa. Ridic acum mandatul de deputat si am initiat procedura de renuntare la cetatenia romana, pentru ca asa prevede legea si nu avem aici cum sa influentam situatia, insa, dupa ce voi ridica acest mandat, il voi depune, voi ramane in continuare primar al Chisinaului si voi intrerupe, voi opri si acea procedura de renuntare", a explicat Dorin Chirtoaca.

Potrivit unei legi adoptate anul trecut de puterea comunista de la Chisinau, deputatii Republicii Moldova nu pot avea decat cetatenie moldoveana. In aceste conditii, 20 de deputati alesi la scrutinul din 5 aprilie care aveau si cetatenie romana - intre care primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca -  au fost obligati sa initieze procedura de renuntare la cetatenie pentru a-si putea prelua mandatele de parlamentar.

cuvinte-cheie: Chirtoaca | alegeri | mandat | presedinte

Comentarii (0)

 

Related news

Sus