Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-04-24/moldova-refuza-ambasadorul-rom-n-la-chishinau-9889.html
Data: Apr 24, 2009 (18:45)

Moldova refuză ambasadorul român la Chişinău

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova a solicitat vineri, printr-o notă verbală, Ministerului Afacerilor Externe să propună o altă persoană decât Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chişinău, a anunţat MAE printr-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

"În scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe va anunţa măsurile pe care le va lua în urma acestui gest al autorităţilor moldovene", se arată în comunicatul citat.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat pe 17 aprilie decretul privind rechemarea lui Filip Teodorescu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova, după ce acesta a fost declarat persona-non-grata, la începutul lunii, de autorităţile de la Chişinău.

Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al Republicii Moldova l-a declarat persona non grata, alături de ambasadorul Filip Teodorescu, şi pe ministrul consilier al Ambasadei României, Gabriel Gaborean.

Mihnea Constantinescu a fost propus să ocupe postul de ambasador al României, după ce a fost audiat pe 8 aprilie de comisiile parlamentare de resort. El se declara încrezător atunci că va primi susţinerea autorităţilor de la Bucureşti pentru o îmbunătăţire a relaţiilor cu Republica Moldova.

Guvernul de la Chişinău a rechemat-o, în urmă cu o săptămână, pe Lidia Guţu din postul de ambasador al Republicii Moldova în România. Guţu a fost numită ambasador în Bulgaria. AGERPRES