Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.04.2009

Mediatorii şi observatorii din negocierile pentru Transistria se întâlnesc la Viena la 28 aprilie

Mediatorii şi observatorii din cadrul formatului de negociere "5+2" pentru Transnistria se vor reuni marţea viitoare la Viena pentru a discuta despre reluarea tratativelor cu părţile aflate în conflict, a anunţat joi Philip Remler, şeful misiunii OSCE pentru Republica Moldova.

Reuniunea va avea loc fără R. Moldova şi Transnistria, într-un format restrâns de tip "3+2", la care vor participa Rusia, Ucraina, OSCE, SUA şi UE, primii trei fiind mediatori, respectiv ultimii doi observatori ai negocierilor pentru rezolvarea acestui conflict îngheţat. "Principala temă de discuţie va fi reluarea negocierilor. Întâlnirea trebuia să aibă loc la 8 aprilie, dar a fost o altă victimă a tulburărilor din R. Moldova şi am fost forţaţi să o reprogramăm. Ştiu că toţi mediatorii şi observatorii sunt dornici să vadă reluarea negocierilor, cu toţii insistând ca acestea să aibă un conţinut real. De asemenea, negocierea trebuie să fie legată de documente reale şi trebuie să aibă în vedere o rezolvare reală. Întrebarea cea mai arzătoare va fi cum să ajungem din punctul de acum la o evoluţie viitoare", a spus Remler.

Remler a făcut referire şi la observaţiile preşedintelui transnistrean Igor Smirnov legate de România. "La începutul revoltelor, Smirnov, întotdeauna reţinut în privinţa negocierilor şi întotdeauna dornic să găsească motive contra negocierilor, a condamnat R. Moldova ca fiind un stat eşuat cu care este imposibil să te angajezi în dialog. El a făcut referire şi la prezenţa steagurilor româneşti în demonstraţii şi a evocat spectrul 'ameninţării României', acuzând România că vrea să anexeze R. Moldova şi arătând că un grup semnificativ de moldoveni vrea această anexare", a reamintit Remler.

"Pe scurt, revoltele au devenit o scuză pentru a da înapoi de la angajamentul pentru negociere luat la Moscova", a punctat oficialul OSCE.

Philip Remler a anunţat şi o iniţiativă a misiunii OSCE din R. Moldova privind organizarea unui seminar pentru consolidarea încrederii şi securităţii în domeniul militar între cele două părţi. "Seminarul este în linie cu apelul preşedintelui Voronin pentru demilitarizare, rezultatul acestui pachet fiind reducerea reciprocă şi echilibrată a echipamentului militar şi a forţelor militare. Dar cum ştie orice expert în domeniu, reducerile mutuale şi echilibrate de forţe sunt complexe. Sunt chestiuni tehnice care prevăd să nu fie luată nicio măsură care ar putea reduce securitatea unei părţi în avantajul celeilalte. Trebuie stabilite o serie de principii de bază pentru a determina echivalenţa într-un mod agreat de ambele părţi, din moment ce niciodată părţile nu au acelaşi tip de armament. Experienţa a arătat că nu există scurtături spre reduceri echilibrate şi mutuale de forţă şi sperăm că ambele părţi vor folosi acest seminar drept oportunitate pentru a pregăti negocieri reale, lucrări reale şi planuri reale", a subliniar Remler. NewsIn

cuvinte-cheie: Transnistria | Ucraina | OSCE | SUA

Comentarii (0)

 

Related news

Sus