Trimite e-mail | Printeaza
Externe
24.04.2009

Declaraţii ale deputaţilor români la dezbaterea PE pe dosarul Moldova

Corespondenţă din Strasbourg - Parlamentul European a dezbătut joi la Strasbourg situaţia din Republica Moldova, după ce anterior găzduise o nouă audiere, în cadrul unei reuniuni extraordinare a Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET).

Cu acest prilej mai mulţi deputaţi români au luat cuvântul şi au prezentat puncte de vedere similare, indiferent de culoarea politică, referitor la situaţia din Moldova.

Adrian Severin, PSE, a declarat că este necesară multiplicarea eforturilor de angajare a Republicii Moldova pe drumul european, ca o soluţie la situaţia actuală. Potrivit lui Severin, trebuie întărită misiunea Uniunii Europene în Republica Moldova şi lucrat împreună cu autorităţile moldovene, cu opoziţia şi cu societatea civilă din această ţară. Intervenţia deputatului european a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului Europeana vizând "Declaraţiile Comisiei şi Consiliului privind situaţia din Republica Moldova". "Violenţele din Republica Moldova nu au fost o revoluţie, ci o răzmeriţă într-o atmosferă revoluţionară şi într-o societate divizată. Aceste violenţe pot fi văzute şi ca unele provocate şi folosite ca parte a unei strategii menite a redesena graniţele dintre Uniunea Europeană şi Eurasia. De aceea, problema cu care ne confruntăm este o problemă europeană. Nu este vorba nici de o simplă problemă internă, nici de o problemă a unui singur Stat Membru", a declarat Severin, membru al Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET). În viziunea deputatului european, "soluţia la această problemă nu ar trebui să fie riposta, ci multiplicarea eforturilor de angajare a Republicii Moldova pe drumul european. Soluţia nu este nici aceea de a încuraja elitele moldovene să-şi părăsească ţara ca posesori ai unor paşapoarte străine". Potrivit lui Severin, "în acest scop, trebuie să întărim misiunea UE în Moldova, atât în ceea ce priveşte competenţele cât şi resursele, să accelerăm negocierile cu Chişinăul pentru facilitarea obţinerii de vize, să aprofundăm cooperarea în domeniul asigurării ordinii publice şi a respectării drepturilor omului. Trebuie să lucrăm împreună cu autorităţile Republicii Moldova, cu opoziţia şi cu societatea civilă, dar în egală măsură şi cu Rusia, care are o importantă prezenţă în regiune". "În final, trebuie să evităm ca aceste evenimente să constituie o scuză pentru aplicarea unei soluţii unilaterale în privinţa Transnistriei", a atenţionat liderul social-democrat.

 Marian Jean Marinescu - PPE-DE: Republica Moldova are angajamente şi obligaţii internaţionale prin care şi-a asumat responsabilitatea de a respecta democraţia, statul de drept şi drepturile omului. Evenimentele recente însă, ne-au demonstrat o abatere gravă de la toate aceste angajamente. Arestările arbitrare, răpirile, dispariţia de persoane, încălcarea flagrantă a drepturilor celor arestaţi, tratamentul inuman şi degradant, terorizarea cetăţenilor, ameninţarea cu arma sunt acte regretabile care pun in pericol viitorul european al acestei ţări. Campania lansată împotriva reprezentanţilor mass-media şi a partidelor de opoziţie, arestarea şi expulzarea jurnaliştilor sunt acte grave şi regretabile. Condamn această campanie de hărţuire, încălcările grave ale drepturilor omului şi acţiunile ilegale întreprinse de Guvernul Republicii Moldova. Asistenţa europeană planificată pentru 2007-2010 în vederea sprijinului pentru dezvoltare democratică si bună guvernare în Moldova este de peste 50 milioane de euro. Sper ca banii nu au fost utilizati la instruirea politiei pentru a utiliza violenţa împotriva populaţiei. Cer efectuarea unei anchete detaliate privind utilizarea tuturor fondurilor europene în Republica Moldova. România are şi va continua să aibă o politică pro-activă pentru sprijinirea integrării Republicii Moldova în structurile europene. Acest lucru se datorează nu doar legăturilor istorice  pe care le avem cu cetăţenii acestui stat, ci mai cu seamă datorita convingerii ferme că destinul Republicii Moldova este unul European,  acela al unui stat modern şi democratic, bazat pe respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Acuzaţiile aduse statului român de către autorităţile moldoveneneşti sunt aberante iar măsura introducerii vizelor pentru cetăţenii romani este o acţiune nejustificată si inacceptabilă. Conducătorii unui stat se schimbă. Cetăţenii rămân. Consider că este în interesul Uniunii Europene ca Republica Moldova să-şi îndeplinească parcursul European, în conformitate cu aspiraţiile cetăţenilor sai de a trăi într-un stat democratic stabil şi sigur. În acest context, Parteneriatul Estic este un instrument eficient şi o oportunitate pentru aspiraţiile europene ale cetăţenilor din Republica Moldova".

Maria Petre - PPE-DE - "Cu privire la Republica Moldova, avem 3 categorii de probleme, grave toate si de aici putem contura 3 direcţii de acţiune:

- drepturile omului, sute de tineri reţinuţi, abuzaţi, uneori torturaţi;

- libertatea presei - ziarişti intimidaţi, răpiţi de pe strada în plina zi;

- modul de desfăşurare a alegerilor - avem un volum imens de date concrete privind fraudarea. Va trebui sa decidem concret în legătura cu acest subiect. Partidele de opoziţie susţin ca frauda a modificat rezultatul cu 10-15%. Cetăţenii Republicii Moldova se uita încă cu mare speranţa spre deciziile noastre, spre răspunsurile noastre. Este singura lor ieşire din situaţia dramatica, aproape fără precedent în Europa, prin care au fost obligaţi sa treacă".

Delegaţia formată din liderii opoziţiei din Republica Moldova, Serafim Urechean - liderul Alianţei Moldova Noastră, Vlad Filat - liderul Partidului Democrat Liberal din Moldova si Dorin Chirtoaca, primarul Chişinăului si vicepreşedintele Partidului Liberal s-au întâlnit la Strasbourg, cu preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, liderul ALDE, Graham Watson şi baroneasa Emma Nicholson, europarlamentar britanic din grupul ALDE. Dorin Chirtoacă a prezentat deputaţilor europeni un dosar care includea poze cu persoane molestate de autorităţile de la Chişinău în timpul anchetelor de după manifestaţiile din 6-7 aprilie.

Sursa: Amosnews

cuvinte-cheie: Moldova | proteste | Strasbourg | dezbateri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus