Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.04.2009

Comisarul UE pentru relaţii externe este îngrijorat de decizia R. Moldova de a introduce vize pentru români

Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, s-a declarat îngrijorată de decizia autorităţilor moldovene de a introduce regimul de vize pentru cetăţenii români, afirmând totodată că facilitarea redobândirii cetăţeniei române este o problemă internă a fiecărui stat.

Oficialul european a susţinut o videoconferinţă pe tema implementării Politicii Europene de Vecinătate pe parcursul anului 2008, care a fost transmisă şi la Chişinău, relatează Agerpres.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, Benita Ferrero-Waldenr şi-a exprimat îngrijorarea faţă de "decizia autorităţilor moldovene de a introduce regimul de vize pentru cetăţenii români".

Referindu-se la decizia Bucureştiului de a facilita redobândirea cetăţeniei române de către cetăţenii Republicii Moldova, comisarul european a declarat că această chestiune nu ţine de competenţa Comisiei Europene, fiind o problemă internă a fiecărui stat. "Totuşi, noi recomandăm României să o examineze cu maximă atenţie", a subliniat comisarul european.

În ceea ce priveşte situaţia din Republica Moldova, Benita Ferrero-Waldner a calificat-o drept periculoasă şi a condamnat violenţele.

Totodată, şeful Delegaţiei Comisiei Europene din Republica Moldova, Cesare de Montis, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Chişinău că în prezent este examinată compatibilitatea deciziei de a impune vize pentru cetăţenii români cu spiritul şi litera Acordului de facilitare a regimului de vize semnat între UE şi Republica Moldova. "Mă refer nu doar litera acestui acord, dar anume la spiritul acestuia, care prevede facilitarea liberei mişcări şi nu împiedicarea acesteia", a declarat el.

Din această cauză există dubii că aceste piedici ar putea fi impuse nu doar cetăţenilor României, a mai declarat Cesare de Montis, adăugând că această problemă va fi discutată la finele acestei luni în cadrul unei comisii speciale.

Referindu-se la acelaşi subiect, Gunnar Wiegand, Director pentru Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală, din cadrul Comisiei Europene a atras atenţia că autorităţile moldoveneşti îşi doresc obţinerea unui regim liberalizat de vize cu UE, lăsând astfel să se înţeleagă că decizia de impunere a regimului de vize pentru români contrazice această dorinţă a Chişinăului.

Gunnar Wiegand, care efectuează o vizită de documentare în Republica Moldova, a mai indicat că a abordat la Chişinău aspecte ale relaţiilor moldo-române, menţionând că "nu este normal ca două ţări vecine să se confrunte cu astfel de probleme"

Chişinăul a introdus regimul de vize pentru români începând din data de 9 aprilie, acuzând că mai mulţi cetăţeni ai României au luat parte la acţiunile de protest din 7 aprilie.

Sursa: Adevarul

cuvinte-cheie: Waldner | vize | cetatenii | romani

Comentarii (0)

 

Related news

Sus