Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.04.2009

Adevarul: Abuzurile lui Voronin, denunţate la Strasbourg

Prezenţi în Parlamentul European, liderii opoziţiei de la Chişinău au acuzat regimul comunist din Republica Moldova de fraudarea alegerilor legislative din 5 aprilie şi de încălcarea gravă a drepturilor omului . Europarlamentarii au criticat dur încălcarea drepturilor omului şi a libertăţii presei de către autorităţile de la Chişinău. UE va analiza legalitatea introducerii vizelor pentru români.

În prezenţa celor trei lideri ai opoziţiei de la Chişinău, Parlamentul European a dezbătut, ieri, situaţia din Republica Moldova după alegerile din 5 aprilie. Vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, preşedintele Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, şi cel al Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, au acuzat regimul comunist de la Chişinău de fraudarea scrutinului şi de încălcarea gravă a drepturilor omului.

Liderul grupului parlamentar liberal din cadrul Parlamentului European, Graham Watson, a solicitat autorităţilor de la Chişinău „dovezi în sprijinul acuzelor privind implicarea României în recentele manifestaţii". În plus, Watson a apreciat că „optimismul comisarului european pentru Relaţii Externe Benita Ferrero-Waldner privind Moldova nu este binevenit".

La rândul său, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, s-a arătat „uluit" de decizia Republicii Moldova de a introduce vize pentru cetăţenii români. El a subliniat că această „situaţie inacceptabilă" va fi analizată din punct de vedere legal la 30 aprilie.

Banii europeni, la control

În plus, Rehn a salutat gestul României de a nu răspunde cu aceeaşi monedă la expulzarea ambasadorul român de la Chişinău. Oficialul european a mai afirmat că responsabilii de încălcarea drepturilor omului şi de violenţe, după alegeri, trebuie „să fie trimişi în justiţie". Europarlamentarul PSE Marianne Mikko a declarat că niciun subiect din Republica Moldova „nu va rămâne tabu".

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, care a făcut parte din delegaţia PE de observatori la alegeri, a atras atenţia că Republica Moldova are angajamente şi obligaţii internaţionale prin care şi-a asumat responsabilitatea de a respecta democraţia, statul de drept şi drepturile omului.

În context, Marinescu a solicitat Comisiei Europene o anchetă detaliată „privind utilizarea tuturor fondurilor europene în Republica Moldova", având în vedere că asistenţa europeană planificată pentru 2007-2010 în vederea sprijinului pentru dezvoltare democratică şi bună guvernare în Moldova este de peste 50 milioane de euro. „Sper că banii nu au fost utilizaţi la instruirea poliţiei pentru a utiliza violenţa împotriva populaţiei", a spus Marinescu.

Vizele, motiv de îngrijorare

În acelaşi timp, Benita Ferrero-Waldner s-a declarat îngrijorată de decizia autorităţilor de la Chişinău de a introduce regimul de vize pentru cetăţenii români.

Referindu-se la decizia Bucureştiului de a facilita redobândirea cetăţeniei române de către cetăţenii Republicii Moldova, comisarul european a declarat că această chestiune nu ţine de competenţa Comisiei Europene, fiind o problemă internă a fiecărui stat. „Totuşi, noi recomandăm României să o examineze cu maximă atenţie", a subliniat comisarul european.

Bruxelles-ul „nu închide uşa"

Pe de altă parte, Benita Ferrero-Waldner a evaluat relaţiile Uniunii Europene cu Republica Moldova în cadrul Politicii de Vecinătate, remarcând că s-au făcut progrese, dar persistă câteva probleme majore.

Evaluarea vine în condiţiile în care UE se pregăteşte să propună Chişinăului să facă parte din Parteneriatul Estic, o nouă dimensiune a Politicii de Vecinătate a blocului european. În acelaşi timp, Bruxelles-ul ia în calcul trimiterea unor experţi juridici care să investigheze încălcările drepturilor omului în Republica Moldova.

Protestatarii, obligaţi la tăcere

Între timp, apar noi mărturii despre abuzurile comise de poliţie, în ciuda presiunilor făcute de comunişti asupra celor care au participat la manifestaţiile din 7 aprilie.

Cel puţin trei tinere reţinute în timpul protestelor au fost bătute şi violate în comisariatele de poliţie, unde erau deţinute, susţine avocatul Ştefan Matei, într-un interviu pentru Jurnal TV. „Mi-a spus numerele de înmatriculare a maşinii care a reţinut-o. Erau poliţişti în civil, iar la comisariat i-a văzut deja în uniforme.

Avocatul susţine că deţine informaţii despre trei cazuri de viol în comisariatele de poliţie.

UE vrea comisie de anchetă


Premierul Mirek Topolanek i-a recomandat preşedintelui Voronin să formeze o nouă comisie de investigare a evenimentelor de la Chişinău, care să cuprindă şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai opoziţiei moldovene. Subiectul urmează să fie abordat luni, la Luxemburg, la reuniunea miniştrilor europeni de Externe.

Topolanek, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, a făcut, pe ton de glumă, remarci legate de credibilitatea interlocutorilor săi, fie că a fost vorba de reprezentanţi ai puterii, fie ai opoziţiei. „Nu cred aproape nimic din ceea ce văd şi doar vreo 50% din ceea ce aud", a spus el.

Desant european

Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Javier Solana, va discuta, azi, la Chişinău, cu preşedintele Vladimir Voronin, dar şi cu reprezentanţii opoziţiei. Şi comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului Thomas Hammarberg vine azi în Republica Moldova.

Sursa: Adevarul

cuvinte-cheie: Parlamentul | European

Comentarii (0)

 

Related news

Sus