Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.04.2009

Topolanek i-a recomandat lui Voronin să formeze o altă comisie pentru evenimentele din 7 aprilie

Topolanek i-a recomandat lui Voronin să formeze o altă comisie pentru evenimentele din 7 aprilie

Premierul ceh Mirek Topolanek, aflat miercuri într-o vizită de lucru în R. Moldova, i-a recomandat preşedintelui Vladimir Voronin să alcătuiască o nouă comisie de investigare a evenimentelor de la Chişinău, care să cuprindă şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai opoziţiei moldovene.

"Am recomandat stabilirea unei noi comisii de investigare, care să cuprindă şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai opoziţiei", a declarat Mirek Topolanek, premierul Cehiei, ţară care deţine preşedinţia UE. Componenţa comisiei fusese evaluată negativ de unele voci, din cauza faptului că nu ar putea asigura platforma necesară pentru o examinare echidistantă, imparţială, obiectivă şi credibilă a evenimentelor din 7-8 aprilie. Preşedinte al comisiei a fost numit unul din fruntaşii Partidului Comuniştilor, Vladimir Ţurcan.

Din comisie mai fac parte, pe lângă cinci miniştri - al sănătăţii, al educaţiei, al construcţiilor, al dezvoltării informaţionale şi al justiţiei - şi doi şefi de publicaţii apropiate Partidului Comuniştilor, chiar dacă oficial se declară independente - Ion Berlinski, redactor-şef la cotidianul Moldova Suverană şi Alexandr Petkov, directorul portalului de ştiri Omega. În plus, unul dintre membrii comisiei spune că a aflat din presă că a fost inclus în comisie şi cere să fie retras din aceasta. Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, este printre cei care nu consideră că această comisie, în componenţa actuală, va juta la stabilirea adevărului.

Potrivit comunicatului preşedinţiei cehe a UE, Mirek Topolanek, a mai cerut Guvernului moldovean şi opoziţiei să înceapă un dialog care să readucă liniştea în R. Moldova. "Am vorbit cu opoziţia, cu ONG-urile, cu premierul Zinaida Greceanîi şi cu preşedintele Vladimir Voronin şi fiecare are o percepţie diferită asupra situaţiei actuale. Totuşi, eu cred că este important că există voinţa iniţierii dialogului, chiar dacă nu a fost exprimat în scris până în momentul de faţă", a declarat premierul ceh.

Topolanek a mai subliniat, potrivit comunicatului, că dialogul trebuie să conducă la o situaţie în care drepturile omului şi libertăţile sunt respectate, duşmanii nu sunt jigniţi şi violenţelor li se pune capăt, fără a uita că opoziţiei trebuie să i se premită acces la mass-media. După întâlnirea cu Topolanek, preşedintele Vladimir Voronin a declarat că apreciază interesul UE şi a exprimat încrederea că acest fapt va duce la rezolvarea situaţiei care a escaladat după alegerile din 5 aprilie, ale căror rezultate au fost contestate de opoziţie. "Cel mai important lucru acum este obţinerea unui acord naţional pentru a rezolva situaţia aceasta dificilă împreună", a spus Voronin, mulţumindu-i lui Topolanek pentru sugestiile precise pe care le-a oferit.

Potrivit comunicatului, premierul ceh şi preşedintele moldovean au discutat şi despre relaţiile româno-moldovene. În acest context, Topolanek a evidenţiat că acest subiect va fi unul din punctele principale ale reuniunii miniştrilor de externe ai UE, din 27-28 aprilie, la Bruxelles.

Potrivit presei moldovene, Topolanek a făcut miercuri, pe ton de glumă, remarci legate de credibilitatea interlocutorilor săi, fie că a fost vorba de reprezentanţi ai puterii, fie ai opoziţiei. "Nu cred aproape nimic din ceea ce văd şi doar vreo 50% din ceea ce aud", a spus Topolanek zâmbind.

La remarca preşedintelui Voronin, care arăta că "pentru Chişinău este înjositor să aibă acces la UE prin intermediul României", Topolanek nu a dat nicio replică. NewsIn

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus