Trimite e-mail | Printeaza
Externe
23.04.2009

România reduce în jumătate numărul muncitorilor extracomunitari în 2009

Mai puţini muncitori străini pentru piaţa forţei de muncă românească. Din cauza creşterii numărului de şomeri, Ministerul Muncii a redus la jumătate numărul contractelor de muncă obţinute de lucrători din spaţiul extracomunitar.

Muncitorii din afara Uniunii Europene care mai au contracte în România vor pleca spre ţările de baştină imediat ce li se vor termina contractele. Asta din două motive: înăsprirea condiţiilor necesare pentru obţinerea avizului de muncă şi nemulţumirile antreprenorilor români, care s-au plâns că străinii nu ar fi profesionişti.

Autorităţile de la Bucureşti au anunţat că doar 8000 de extracomunitari vor putea lucra în România, în 2009, şi spun că nici nu este nevoie ca cifra să fie completată.

"Nu avem cereri nici pentru aceste autorizaţii, deoarece o parte dintre ele urmează să fie acordate şi sportivilor care activează în România. Ca să obţină aviz pentru muncitori străini, angajatorii vor trebui să facă dovada că nu există pe piaţă specialişti români şi să primească, în acest sens, o aprobare de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Dacă se înmulţesc şomerii, acest lucru va fi din ce în ce mai greu", a declarat Dumitru-Nicu Cornoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, citat de Evenimentul Zilei.

Firmele care până acum se băteau să angajeze muncitori exotici, chinezi de exemplu, deja s-au reprofilat: vor să-i angajeze pe românii care au lucrat în străinătate, dar sunt nevoiţi să revină în ţară din cauza crizei financiare. Angajatorii susţin că ar avea aceleaşi cheltuieli, fie că ar fi vorba de muncitori români sau străini: între 500 şi 600 de euro pe lună, pentru un angajat.

Sursa: Antena 3

 

 

cuvinte-cheie: extracomunitar | Romania | munca

Comentarii (0)

 

Related news

Sus