Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.04.2009

OSCE: România nu a fost implicată în protestele din Republica Moldova

Nu există dovezi care să arate că România ar fi fost implicată în protestele violente din Republica Moldova, a anunţat Philip Remler, şeful misiunii OSCE pentru Republica Moldova, citat de Reuters.

Reprezentantul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a declarat că degenerarea situaţiei a avut la bază mai degrabă frustrarea faţă de perspectiva unei noi conduceri comuniste.

În plus, mai puţin de 10% dintre moldoveni sunt în favoarea unei uniri cu România, a subliniat el, precizând că "nu este vorba de un curent puternic, este vorba de o minoritate".

Remler a estimat joi şi că există spaţiu de negocieri între autorităţile moldovene şi opoziţie, după protestele violente de după alegerile din 5 aprilie.

El a făcut aceste declaraţii a doua zi după ce trimisul UE a cerut negocieri între cele două părţi, deşi a admis că nu a constatat că vreuna dintre tabere este dispusă să facă vreun compromis.

Oficialii UE au anunţat că şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, va merge în Republica Moldova vineri. El îşi va prezenta concluziile săptămâna viitoare miniştrilor de externe ai UE, reuniţi la Bruxelles.

Raportul OSCE afirmă că alegerile parlamentare respectă majoritatea standardelor internaţionale, deşi a făcut referire la probleme legate de faptul că presa de stat a favorizat autorităţile, dar şi privind listele electorale.

În urma alegerilor, comuniştii, aflaţi la putere din 2001, au obţinut aproape 50% din voturi şi 60 de mandate în Parlament - cu unul mai puţine decât cele necesare pentru a se asigura că legislativul va alege preşedintele pe care îl vor ei. O renumărare a voturilor ordonată de Voronin nu a schimbat rezultatul, însă trei partide de opoziţie au anunţat că îl vor contesta în justiţie.

Sursa: Adevarul

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus