Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-04-23/ollie-rehn-ue-uluita-de-introducerea-vizelor-de-catre-r-moldova-rom-nilor-va-analiza-legalitatea-lor-9863.html
Data: Apr 23, 2009 (20:36)

Ollie Rehn: UE, "uluită" de introducerea vizelor de către R. Moldova românilor, va analiza legalitatea lor

UE este "uluită" de decizia Republicii Moldova de a introduce vize pentru cetăţenii români, iar această "situaţie inacceptabilă" va fi analizată din punct de vedere legal la 30 aprilie, a anunţat comisarul pentru extindere Olli Rehn în cadrul dezbaterii privind R. Moldova din Parlamentul European.

"Ne uluieşte decizia Republicii Moldova de a introduce vizele pentru cetăţenii români. Este o situaţie inacceptabilă şi analizăm legalitatea acestei acţiuni. La 30 aprilie vom discuta despre acest lucru în cadrul Comisiei UE-R. Moldova", a declarat comisarul pentru extindere Ollie Rehn.

În plus, Rehn s-a declarat foarte preocupat de evenimentele din Republica Moldova şi a spus că salută faptul că România s-a abţinut de la a răspunde cu paşi similar acţiunii Republicii Moldova de a expulza ambasadorul român. "Trebuie să acţionăm ca un factor de stabilizare pentru acea ţară şi să gândim relaţia UE -R. Moldova pe termen lung. Interesul nostru este să avem o ţară democratică în vecinătatea UE, să promovăm dialogul şi să strângem relaţiile dintre noi", a mai spus comisarul, subliniind că UE este foarte interesată de ce se întâmplă în R. Moldova.

De asemenea, europarlamentarul PSE Marianne Mikko, preşedinta Comisiei UE - R. Moldova din PE a declarat că niciun subiect din R. Moldova "nu va rămâne tabu". La rândul său, europarlamentarul ALDE Graham Watson a spus că R. Moldova ar trebui să aducă dovezi legate de acuzaţiile aduse României şi că expulzarea ambasadorului român şi introducerea vizelor sunt "paşi inacceptabili".

Totodată, Watson a subliniat că declaraţiile preşedintelui Train Băsescu privind simplificarea procedurii de acordare de vize "au sporit tensiunile". Watson a fost critic şi la adresa "optimismului instinctiv" exprimat de comisarul pentru politică externă Benita Ferreo-Waldner, care ar fi declarat că alegerile din R. Moldova au fost corecte şi legitime.

În replică, Olli Rehn a răspuns că nicidecum nu ar fi vorba despre un simplu optimism, ci despre viziunea "echilibrată şi realistă" a CE. "În plus, pentru a fi un bun comisar trebuie să fii optimist, pentru a fi un bun comisar pentru extindere trebuie să fii optimist", a punctat Rehn.

Parlamentul European a dezbătut joi, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, situaţia din R. Moldova, şi a decis ca eventualele proiecte de rezoluţii să fie votate la următoarea sesiune, care va avea loc în mai.

 

Sursa: NewsIn.ro