Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-04-23/mandatul-misiunii-de-ancheta-a-ue-in-r-moldova-urmeaza-sa-fie-stabilit-anuntza-ferrerowaldner-9861.html
Data: Apr 23, 2009 (18:00)

Mandatul misiunii de anchetă a UE în R. Moldova urmează să fie stabilit, anunţă Ferrero-Waldner

Comisarul european pentru relaţii externe Benita Ferrero-Waldner a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că mandatul misiunii de anchetă a UE în Republica Moldova urmează să fie stabilit, relatează AFP.

"Sunt în favoarea unei astfel de misiuni, este foarte clar, acum trebuie stabilit mandatul unei astfel de misiuni", altfel spus pe ce se va concentra activitatea sa, a afirmat ea.

Această chestiune urmează să fie discutată luni la Luxembourg, în cursul unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe.

Ideea acestei misiuni a fost propusă miercuri de premierul ceh Mirek Topololanek, în cursul unei vizite în Republica Moldova unde s-a întâlnit cu liderul comunist Vladimir Voronin, dar şi cu reprezentanţi ai opoziţiei.

Topolanek a recomandat înfiinţarea unei comisii de anchetă care să includă reprezentanţi ai CE şi ai opoziţiei moldovene, pentru a încerca să facă lumină în evenimentele recente şi pentru a reinstaura liniştea în ţară.

Renumărarea voturilor din Republica Moldova a confirmat marţi victoria Partidului Comuniştilor, dar opoziţia a calificat acest proces drept "praf în ochi", deoarece majoritatea fraudelor au avut loc la întocmirea listelor electorale. Opoziţia a anunţat că va contesta rezultatele în justiţie.