Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.04.2009

Ziua: Complicii europeni ai lui Voronin

Raportul OSCE, al UE si al Consiliului Europei, care gireaza alegerile din Moldova, a fost facut de simpatizanti ai Kremlinului, scrie, miercuri, 22 aprilie, publicatia bucuresteana "Ziua". 
 
Atacurile teroriste ale regimului comunist de la Chisinau impotriva romanilor din Basarabia se suprapun cu atacurile impotriva Romaniei, cu scopul de a o izola si discredita. Agresorii si cei care se afla in spate se bazeaza pe oamenii lor din institutiile europene.Frauda electorala de la Chisinau a putut avea loc din cauza ingaduintei cu care reprezentantii UE, Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Consiliului Europei, participanti la supra­ve­gherea alegerilor, au inchis ochii in fata abuzurilor regimului Voronin. Tinerilor din Basarabia si partidelor din opozitie li se pune pumnul in gura pe motiv ca nu accepta rezultatul alegerilor si il contesta pe Voronin precum si procesul electoral blagoslovit de institutiile europene.

Alegeri validate cu japca

Reprezentantii UE, OSCE, CE au facut un raport conform caruia procesul electoral ar fi in regula. Alegerile au avut loc pe 4.04.2009, raportul a fost intocmit pe 5.04.2009 si a fost dat publicitatii pe 6.04.2009. In raport se scrie ca este preliminar si va fi definitivat doar dupa anuntarea rezultatului si solutionarea contestatiilor. Cu toate acestea, pentru a legitima frauda electorala, "europenii" si-au permis sa organizeze conferinta de presa chiar a doua zi, contrazicandu-si astfel propriul raport. Raportul observatorilor a ignorat abuzuri cum ar fi cel al televiziunii de stat, care a difuzat videoclipuri confectionate de comunisti si atribuite opozitiei.

De exemplu, se prezenta in mod mincinos angajamentul opozitiei de a mari varsta de pensionare, ca si cand ar fi fost videoclipul acesteia. In timp ce opozitia anunta 35% alegatori pe liste suplimentare, raportul "european" declara doar 1,5%. Dovezile fraudei se afla chiar in raportul citat. S-au inregistrat 22.000 alegatori in strainatate, iar legea prevedea distribuirea de buletine de vot care sa depaseasca doar cu 5% numarul acestora. Comunistii, in schimb, au distribuit 60.000 de buletine. Raportul e nevoit sa recunoasca umflarea cu 10% a numarului de alegatori de pe liste (12% conform opozitiei), pana la 2,5 milioane, numar care ar fi trebuit sa scada de la ultimele alegeri din cauza emigratiei. Frauda fiind vadita, raportorii europeni au admis in sila ca exista o discrepanta de 160.000 alegatori intre cifrele comunicate de primarii si cele comunicate de Ministerul Dezvoltarii Informationale din Moldova. Opozitia anunta 300.000 de alegatori fantoma. Cu toate acestea, raportorii s-au repezit sa-l ajute pe Voronin, declarand, a doua zi ca scrutinul a fost corect. Aceasta graba este neobisnuita.

Potrivit lui Petre Roman, raportul privind alegerile din Romania, din "Duminica Orbului", 20.05.1990, a fost difuzat abia in a cincea zi dupa alegeri. Tot luni, cand nici nu se terminase numaratoarea voturilor, Benita Ferrero Waldner, comisarul european pentru Relatii Externe, s-a grabit si ea sa-i dea certificat de buna purtare lui Voronin, felicitand Moldova pentru alegerile desfasurate "ordonat, pasnic si intr-un mediu pluralist". Culmea, Ferrero Waldner i-a felicitat pe moldoveni si pentru "participarea ridicata la vot".

Sforarii de la Bruxelles

Kalman Mizsei

Ungurul Kalman Mizsei este reprezentantul special al UE in Moldova. Acum doi ani, el a pus in vedere Romaniei sa "renunte la atitudinea de frate mai mare" fata de Moldova. Mizsei si-a depasit atributiile dand ordine Romaniei sa incheie Tratatul de baza cu Moldova si cerandu-i sa renunte la acordarea cetateniei romane pentru moldoveni, un atribut suveran al Romaniei. Reprezentantul UE si-a incheiat discursul laudand "pluralismul" si "societatea civila" din Transnistria.

Kalman Mizsei a ajuns reprezentant UE in Moldova dupa ce ar fi fost nevoit sa-si dea demisia de la Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, in urma unor acuzatii de coruptie privind finantarea reabilitarii Planetariului din Moscova cu bani europeni.

Inner Citty Press, o asociatie non-profit care urmareste cheltuirea fondurilor alocate pentru comunitatile sarace de catre ONU, Banca Mondiala, PNUD, etc ii aduce acuzatii serioase lui Mizsei.

Marianne Mikko

Prezentatoarea raportului despre alegeri este estoniana Marianne Mikko, care a reprezentat Parlamentul European la alegerile din R. Moldova. Mikko nu ar fi trebuit sa fie observator la alegerile din Moldova pentru ca este partinitoare, fiind co-presedinte al Comitetului UE-Moldova impreuna cu comunistul Stepaniuc si dand numeroase declaratii de-a lungul timpului, care ii dovedesc subiectivismul antiromanesc.

Mikko, fosta jurnalista la un ziar comunist pe vremea URSS, l-a atacat dur pe Basescu pentru intentia sa de a facilita acordarea cetateniei romane pentru moldoveni, un drept suveran al statului roman. Incalcand orice uzante, Mikko l-a acuzat de "lipsa de intelepciune" pe Basescu, retractand apoi si acuzand presa care ar fi cita-t-o gresit. Estoniana se opune participarii Romaniei la formatul de negocieri cu Transnistria si aderarii Moldovei la UE impreuna cu tarile din Balcanii de Vest. Mikko a starnit un adevarat scandal in Europa prin initiativa sa legislativa privind restrangerea libertatii de exprimare a bloggerilor si obligativitatea identificarii acestora.

David Wilshire

Cel mai activ agent de influenta al Rusiei in delegatia observatorilor la alegerile din R. Moldova este conservatorul britanic David Wilshire, reprezentant al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Wilshire este un propagandist notoriu al intereselor Moscovei. Anul trecut a scandalizat opinia publica din Marea Britanie, cand a acuzat Georgia de agresiune impotriva Rusiei, dupa ce a participat la o delegatie in spatiul ex-sovietic.

Ziarul britanic "The Guardian", dupa ce enumera critic toate antecedentele pro-ruse ale lui Wilshire, arata lobby-ul desantat al acestuia pentru a-l alege pe Mihail Margelov, omul lui Putin, in functia de presedinte al Adunarii Parlamentare a CE (APCE), in ianuarie 2008. Dupa ce socialistul catalan Lluis Maria de Puig a devenit presedintele APCE in dauna lui Margelov, Wilshire a refuzat sa-i dea mana catalanului, motivand ca "si-a pregatit discursul de felicitare in rusa, nu in spaniola".

Ziarul moscovit "Kommersant" a considerat evenimentul o adevarata tragedie, pentru ca de Puig nici nu fusese ales bine si l-a invitat la sesiunea APCE pe Mihail Saakasvili, presedintele georgian, iar delegatii APCE au criticat ultimele alegeri pentru Duma de Stat din Rusia. David Wilshire a ripostat, afirmand ca alegerile din Rusia au fost corecte, in schimb cele din Georgia au fost frauduloase.

"Aparatorii" drepturilor omului

Amnesty International este o organizatie internationala pentru apararea drepturilor omului, preocupata de soarta prizonierilor politici si de tortura. La Chisinau au fost arestate "cateva sute" de persoane conform autoritatilor sau peste 1000, conform opozitiei. Arestatii au fost ucisi, maltratati, torturati, violati.

Ultimul comunicat al Amnesty International Moldova este din 8.04.2009, prin care se manifesta preocuparea fata de "utilizarea excesiva a fortei de catre politie". Nimic despre sutele de victime ale represiunii. Directorul organizatiei este Evghenii Golosceapov. Acesta a exprimat intr-o declaratie facuta presei ingrijorarea rusilor din Moldova din cauza "undei de nationalism moldovenesc" si povesteste ca el insusi ar fi fost "bruscat verbal".

In regiune, Amnesty International se mai preocupa de evacuarea unei satre de tigani aciuata ilegal langa Belgrad. Ultima preocupare privind respectarea drepturilor omului in Moldova a Human Rights Watch (HRW), alt ONG inter­national, dateaza din 2007. Cu acea ocazie, HRW a condamnat refuzul Primariei Chisinau de a elibera o autorizatie pentru marsul homosexualilor, lesbienelor si transsexualilor. Aceste organizatii au criticat Romania pentru existenta nedovedita a inchisorilor secrete ale CIA pe teritoriul sau.

Sursa: Ziua

cuvinte-cheie: alegeri | Moldova

Comentarii (0)

 

Related news

Sus