Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.04.2009

Viorel Cibotaru a solicitat excluderea sa din comisia pentru elucidarea evenimentelor din 7-8 aprilie

Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Directorul Centrului de Informare şi Documentare despre NATO din Moldova, Viorel Cibotaru a declarat că nu poate participa la lucrările comisiei, creată prin decret prezidenţial şi a solicitat exlcuderea din comisia de stat pentru elucidarea cauzelor, condiţiilor şi consecinţelor evenimentelor din 7-8 aprilie 2009. Potrivit lui, comisia în cauză "nu asigură din start platforma necesară pentru o examinare echidistantă, imparţială, obiectivă şi credibilă a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009".

Urmariţi mai jos declaraţia lui Viorel Cibotaru:

"DECLARAŢIE

cu privire la Comisia de stat pentru elucidarea cauzelor, condiţiilor şi consecinţelor evenimentelor din 7-8 aprilie 2009

Ieri, 21 aprilie 2009, am aflat din presă că prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova domnul Vladimir Voronin, am fost inclus în componenţa unei Comisii de stat pentru elucidarea cauzelor, condiţiilor şi consecinţelor evenimentelor din 7-8 aprilie 2009. Salutînd, în general, intenţia domnului Preşedinte de a constitui un mecanism instituţional de investigare a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009, declar că nu pot participa la lucrările acesteia şi rog să fiu exclus din componenţa ei, reieşind din următorul considerent. 
 
La 9 aprilie 2009, împreună cu colegii mei din diferite organizaţii neguvernamentale şi societatea civilă, mi-am exprimat într-o declatraţie publică îngrijorarea faţă de agravarea situaţiei social-politice în urma scrutinului din 5 aprilie 2009 şi fiind preocupaţi de faptul că interpretările inadecvate ale acestor evenimente servesc drept justificare pentru decizii şi acţiuni de natura să polarizeze şi mai mult societatea, am cerut să pornească o investigaţie plenară, transparentă, cu participare internaţională a cauzelor care au condus la declanşarea actelor de vandalism. Am considerat, că pentru a evita aprofundarea crizei politice şi economice, a preveni izolarea internaţională a ţării şi a nu compromite viitorul european al Republicii Moldova, ieşirea din criză este imposibilă fără antrenarea unui cerc larg de actori politici, a societăţii civile şi organizaţiilor internaţionale. 
 
Or, Comisia dată nu întruneşete aceste cerinţe şi criterii de bază, ea nu asigură din start platforma necesară pentru o examinare echidistantă, imparţială, obiectivă şi credibilă a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009.
 
Dr Viorel Cibotaru,

Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova

Directorul Centrului de Informare şi Documentare despre NATO din Moldova"
 

cuvinte-cheie: comisie | violente | alegeri | Voronin

Comentarii (0)

 

Related news

Sus