Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.04.2009

Johan Mathisen: Noul Memorandum privind Politicile Economice şi Financiare va fi încheiat cu noul Guvern al Moldovei

Johan Mathisen: Noul Memorandum privind Politicile Economice şi Financiare va fi încheiat cu noul Guvern al Moldovei

Reprezentantul permanent al FMI la Chişinău Johan Mathisen a declarat miercuri, 22 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă că o misiune a FMI se va afla săptămâna aceasta la Chişinău pentru a analiza situaţia macroeconomică şi a iniţia discuţii cu autorităţile interimare.

Dacă discuţiile se vor dovedi a fi productive, echipa FMI va reveni pentru finalizarea negocierilor după numirea în funcţie a noului Guvern. Misiunea se va afla până la 24 aprilie şi va fi condusă de şeful Misiunii Departamentului European al FMI Graeme Justice. Mathisen a menţionat că noul Memorandum ar putea oferi Moldovei cu mult mai multe resurse financiare decât au fost oferit până în prezent, totul va depinde în ce măsură autorităţile moldovene vor fi de acord să-şi asume anumite angajamente.

Mathisen a declarat că F MI este gata să acorde susţinere Moldovei pentru a depăşi criza actuală, însă că depinde de Guvernul de la Chişinău ce măsuri vor fi întreprinse.

Johan Mathisen a declarat că economia Moldovei a fost afectată serios şi în anul curent se va contracta probabil cu cel puţin 5% în termini reali. Exporturile s-au redus cu peste 20%, remitenţele – cu peste 30%, iar volumul investiţiilor străine directe a scăzut drastic din cauza reducerii activităţii economice în statele din regiune.

Este de aşteptat pe parcursul anului curent o scădere în continuare a cererii interne, alimentate de transferurile private, dat fiind faptul că cererea sezonieră pe piaţa regională a muncii va rămâne probabil joasă, a spus Mathisen.

Reprezentantul FMI a menţionat că nu se poate afirma cu certitudine când va începe şi cât va dura restabilirea economiei. Se preconizează ca economia din regiune să se restabilească treptat doar în anul 2010. În cazul Moldovei, viteza recuperării economice va depinde, în cele din urmă, de implementarea unor măsuri de ajustare hotărâte şi a unor politici consecvente de menţinere a stabilităţii macroeconomice.

Potrivit lui Mathisen, Guvernul Moldovei ar trebui sau să optimizeze cheltuielile bugetare, sau să sporească veniturile bugetare prin majorarea impozitelor, sau să utilizeze o combinaţie din ambele metode. În opinia lui, Moldova nu poate să-şi permită extinderea deficitului bugetar, din contul contractării împrumuturilor externe, la fel cum îşi pot permite statele dezvoltate, care au suficente resurse interene şi o piaţă a HVS bine dezvoltată.

În Moldova piaţa valorilor mobiliare este limitată, ceea ce denotă faptul că şi resursele de creditare sunt limitate. Ţinând cont de ratingul de ţară şi, în general, de mediul de afaceri din Moldova, sunt limitate şi resursele financiare externe private. Singura soluţie este de a atrage mijloace financiare oficiale, la nivel bilateral şi multilateral, a mai spus Johann Mathisen.

Memorandumul privind Politicile Economice şi Financiare pentru 2008 a fost semnat la 5 mai 2006 şi expiră la 4 mai 2009.

Până în prezent, prin intermediul mecanismului de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei (PRGF) au fost debursate circa 133 mil. dolari SUA din creditul de 168 mil. dolari SUA, prevăzut în Memorandum.

PRGF este mecanismul de creditare al FMI cu regim preferenţial pentru statele cu venit mic. Rata dobânzii pentru creditele în baza PRGF constituie 0,5% anual. Creditele se oferă pe un termen de 10 ani, cu o perioada de graţie de 5,5 ani.

cuvinte-cheie: Mathisen | FMI | prognoze

Comentarii (0)

 

Related news

Sus