Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.04.2009

Improbabilitatea invalidării alegerilor de către CC

Improbabilitatea invalidării alegerilor de către CC

Improbabilă este şi o eventuală decizie a opoziţiei de a respinge mandatele ce-i revin

Comisia Electorala Centrala urmeaza sa prezinte spre validare Curtii Constitutionale rezultatele finale ale alegerilor, care vor fi facute publice azi, iar Curtea trebuie sa adopte o decizie in cel mai scurt timp, pentru a permite noului Parlament sa se convoace in prima sa sedinta pana cel tarziu pe 5 mai. Aceasta este data limita pana la care presedintele in exercitiu al Republicii Moldova trebuie, conform Constitutiei, sa convoace noul Parlament, sustine Igor Botan, directorul ADEPT.

In opinia sa, este foarte putin probabila o decizie a Curtii Constitutionale privind invalidarea alegerilor din 5 aprilie, la cererea opozitiei. Astfel, chiar daca sustin ca scrutinul a fost fraudat si au suficiente probe pentru a demonstra asta, deputatii din opozitie isi vor ridica mandatele, dovada servind si modul in care au procedat parlamentarii Aliantei Moldova Noastra dupa alegerile din 2005, cand de asemenea au contestat rezultatele alegerilor, este convins Igor Botan.

Cat priveste organizarea unui scrutin repetat, in cazul ipotetic in care Curtea Constitutionala ar putea totusi invalida alegerile, acesta ar urma sa fie organizat in termen de maxim doua saptamani de la constatarea fraudei, in exact aceleasi conditii in care s-a desfasurat cel din data de 5 aprilie. Exceptie ar putea face doar concurentul pe care instanta il va considera, eventual, responsabil pentru invalidarea alegerilor si care ar urma sa fie exclus din cursa electorala. "Toate celelalte conditii, inclusiv functionarii electorali, chiar si listele electorale trebuie sa ramana aceleasi cu cele utilizate la 5 aprilie", afirma directorul ADEPT.

Alegerile anticipate, pe de alta parte, reprezinta o procedura diferita, care presupune convocarea unui nou scrutin, de la zero, in termen de doua luni, in unul din doua cazuri: incapacitatea Parlamentului de a numi un nou Guvern din trei incercari timp de 45 de zile sau incapacitatea Parlamentului de a alege un nou presedinte al Republicii Moldova. Exista o hotarare a Curtii Constitutionale care spune ca Parlamentul nu se poate autodizolva si, deci, aceasta varianta este exclusa, a precizat expertul moldovean in probeleme electorale.

Singura posibilitate pe care o are opozitia de a obtine convocarea unor alegeri anticipat, undeva catre sfarsitul lunii iulie, e de parere Igor Botan, ar fi sa blocheze alegerea noului presedinte, profitand de "mandatul de aur", cel care le lipseste comunistilor.

Daca ar avea o campanie mediatica reusita, opozitia ar putea chiar schimba balanta de forte in favoarea sa, considera Igor Botan, precizand insa ca: "am foarte mari indoieli ca opozitia va fi capabila sa realizeze acest scenariu, dat fiind faptul ca din cei 41 de deputati ai opozitiei cu o probabilitate foarte inalta se vor gasi cei care vor participa la alegerea sefului statului pe motiv ca astfel salveaza stabiliatea politica in Republica Moldova". Lucru pe care presedintele Vladimir Voronin l-a afirmat imediat dupa scrutinul din 5 aprilie, a remarcat la final Igor Botan.

Sursa: Europa Libera

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus