Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.04.2009

Acuzaţiile aduse de autorităţile moldovene împotriva României nu sunt constructive - oficial UE

Acuzaţiile aduse de autorităţile moldovene împotriva României nu sunt constructive - oficial UE

'Am transmis puterii de la Chişinău că acuzaţiile aduse României nu sunt constructive. Sperăm că raporturile dintre cele două ţări se vor normaliza în scurt timp, mai mult decât atât, vor redeveni amicale. (...) Sunt vremuri agitate, însă nu trebuie pierdute din vedere obiectivele pe termen lung. Sperăm într-un deznodământ constructiv, în favoarea căruia şi acţionăm' - a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, într-un interviu acordat în exclusivitate postului de radio Deutsche Welle, Kalman Mizsei, reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova.

Regimul comunist al preşedintelui Vladimir Voronin a acuzat România că ar fi la originea acţiunilor de protest de după alegerile parlamentare din Republica Moldova, ce au degenerat în violenţe în masă şi devastarea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului de la Chişinău, şi a trecut imediat la represalii: a instituit în mod unilateral, prin încălcarea procedurilor europene în domeniu, obligativitatea vizelor pentru cetăţenii României, i-a expulzat pe toţi ziariştii români, a blocat accesul reprezentanţilor presei din România, precum şi din unele ţări occidentale, încercând o izolare informaţională a locuitorilor Republicii Moldova, pentru a pune în aplicare, cu minime consecinţe pe plan extern, acţiunile de reprimare a revoltei tinerilor.

Kalman Mizsei s-a pronunţat pentru continuarea dialogului dintre putere şi opoziţia din Republica Moldova. El s-a arătat încrezător într-o apropiată întâlnire între preşedintele Vladimir Voronin şi liderii formaţiunilor de opoziţie, pentru stabilirea unui calendar al continuării tratativelor, precum şi a condiţiilor care să facă posibil un astfel de proces.

'Aceasta este cu atât mai important, cu cât condiţiile economice în Republica Moldova, dar şi în lume sunt precare. Republica Moldova, o ţară de mici dimensiuni, are nevoie de o guvernare stabilă pentru a putea face faţă problemelor', a opinat responsabilul UE în interviul acordat Deutsche Welle, fără să se refere în vreun fel la corectitudinea scrutinului parlamentar din 5 aprilie în care Partidul Comunist a învins detaşat, pentru a treia oară din 2000, pe fondul suspciunilor de fraude în masă.
În ceea ce priveşte implicarea Uniunii Europene în normalizarea situaţiei din Republica Moldova, Kalman Mizsei a afirmat că UE are numeroase iniţiative referitoare la fosta republica sovietică. 'În primul rând încercăm să exercităm o influenţă pozitivă şi să chemăm la adoptarea unor poziţii raţionale. Cred că întreaga comunitate internaţională are o poziţie echilibrată în această problemă. Statele membre ale UE se gândesc în prezent să ofere Comisiei Europene mandat pentru a negocia un nou acord cu Republica Moldova, care, sperăm, va duce la aprofundarea relaţiilor noastre bilaterale. Există apoi şi parteneriatul estic. Considerăm că este în interesul Republicii Moldova să se alăture acestui proiect' - a spus reprezentantul UE.

La solicitarea corespondentului Deutsche Welle la Chişinău să se pronunţe în privinţa rolului pe care l-ar fi jucat Rusia şi România în evenimentele din Republica Moldova, reprezentantul special al UE s-a limitat să spună că 'interesul elementar al Republicii Moldova este să aibă relaţii bune cu aceste două ţări, la fel, ca de altfel, şi cu Ucraina, şi cu UE'.  AGERPRES

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus