Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.04.2009

NewsIn: UE este reticentă în faţa ideii de acordare simplificată a cetăţeniei române moldovenilor

Comisia Europeană nu doreşte să se pronunţe deocamdată în privinţa deciziei României de a simplifica procedura de acordare a cetăţeniei şi aşteaptă din partea Bucureştiului o informare în acest sens, dar neoficial reprezentanţii CE se arată îngrijoraţi, scrie presa de limbă germană.

Decizia României de a acorda cetăţenie română populaţiei moldovene de origine română înseamnă ca peste 20% din populaţia R. Moldova să obţină o cetăţenie europeană, observă agenţia de ştiri DPA. De pe urma acestui demers, cetăţenii moldoveni eligibili ar beneficia de aceleaşi drepturi ca şi românii, precum călătoria fără viză pe teritoriul UE şi drept de muncă fără a necesita un permis în acest sens, scrie Newsin.

Oficialii de la Bruxelles contactaţi de DPA s-au limitat la a spune că decizia privind procedura de acordare a cetăţeniei este integral o decizie suverană a Guvernului de la Bucureşti. "Nimeni nu este în măsură să îi oprească!", a spus un alt oficial.

Cotidianul austriac Der Standard scrie, la rândul său, că UE nu ia deocamdată nicio poziţie faţă de intenţia României de a acorda cetăţenie pentru sute de mii de moldoveni. CE ar aştepta, potrivit publicaţiei, să fie informată oficial de intenţiile guvernului de la Bucureşti, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. "Până acum am auzit doar explicaţii, dar aşteptăm să vedem ce decizii se iau", a spus acesta. "Până acum nu s-a decis nimic, iar reacţia noastră trebuie să se bazeze pe fapte", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit agenţiei germane DPA, în contextul mai larg al relaţiilor româno-moldovene, diplomaţii UE au tratat până în acest moment foarte precaut disputa dintre cele două ţări, emiţând mesaje de solidaritate cu ţara membră, România, şi cerând R. Moldova să reia abordarea constructivă care i-ar spori aspiraţiile proeuropene. "Condamnăm violenţele din partea tuturor părţilor implicate şi cerem angajarea într-un dialog constructiv, aceasta fiind singura cale de ieşire din această situaţie", a declarat miercuri Amedeu Altafaj Tardio, un purtător de cuvânt al CE.

Guvernul român a decis miercuri simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române şi urgentarea unor termene prevăzute de normele în vigoare. Premierul Emil Boc a precizat că modificările aduse Legii se referă la foştii cetăţeni români, care au dobândit cetăţenia prin naştere sau adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor, dar şi la persoanele cărora le-a fost ridicată cetăţenia. Potrivit noilor norme, pot dobândi cetăţenia descendenţii cetăţenilor români până la gradul III. Normele anterioare permit acest lucru doar pentru descendenţii până la gradul II.

În jur de 60% dintre cele 4 milioane de cetăţeni ai R. Moldova au descendenţă română, iar în cadrul Ambasadei României de la Chişinău s-ar afla la ora actuală în jur de 800.000 de cereri de obţinere a cetăţeniei române, potrivit preşedintelui Traian Băsescu.

cuvinte-cheie: Moldova | cetatenie | romana | Basescu

Comentarii (0)

 

Related news

Sus