Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.04.2009

Intrevedere Zinaida Greceanîi - Jean-Louis Laurens

Şeful Executivului a declarat că prioritatea Guvernului este în prezent depăşirea situaţiei politice create în vederea restabilirii stabilităţii politice şi constituirii instituţiilor constituţionale şi a exprimat recunoştinţă Consiliului Europei pentru contribuţia organizaţiei în acest sens. „Republica Moldova nu este ocolită de criza economică, iar funcţionarea normală a instituţiilor statului este necesară în vederea soluţionării unor probleme de dezvoltare şi pentru restabilirea credibilităţii ţării, inclusiv investiţionale, pe plan internaţionale", a declarat Zinaida Greceanîi.

Potrivit comunicatului Guvernului, Jean-Louis Laurens a căzut de acord asupra necesităţii stabilizării situaţiei, aceasta presupunînd încetarea şi investigarea oricăror acţiuni ce pot fi privite drept maltratare sau încălcare a drepturilor omului şi efectuarea unei anchete pentru depistarea responsabililor de organizarea violenţelor. „Iniţiativa Preşedintelui Vladimir Voronin privind aministierea tuturor persoanelor implicate în acţiunile violente din 7 aprilie curent este un puternic mesaj pozitiv pentru restabilirea dialogului politic şi a relaţiilor paşnice, urmînd traducerea în acţiuni concrete a acestuia", a declarat oficialul Consiliului Europei.

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a dat asigurări privind ataşamentul Guvernului pentru valorile democratice, iar într-un stat democratic oricine are dreptul la exprimarea opiniei, inclusiv prin intermediul protestelor de stradă. Însă acţiunile de vandalism, care au fost încurajate la nivel politic, urmează să fie apreciate în urma unei anchete internaţionale, la dispoziţia căreea vor fi puse toate dovezile necesare din partea organelor de ordine. 

Părţile au abordat şi oportunitatea accesului partidelor de opoziţie la listele electorale pentru verificarea acestora, cu păstrarea caracterului confidenţial al datelor personale ale cetăţenilor. Această chestiune urmează a fi discutată şi cu reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale de competenţa căreea ţine, dar şi cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Informaţionale.

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a transmis, cu această ocazie, înalte aprecieri secretarului general al Consiliului Europei, Terry Davis, pe care l-a asigurat privind ataşamentul pentru valorile democratice, dar şi pentru dezvoltarea economică stabilă a Republicii Moldova, în contextul ireversibil al integrării europene a acesteea.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus