Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.04.2009

Departamentul de Stat american și-a exprimat îngrijorarea față de detențiile protestatarilor din Moldova

Departamentul de Stat american și-a exprimat îngrijorarea față de detențiile protestatarilor din Moldova

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu consecinţele violenţelor din 7 aprilie. “Deşi a fost restabilită ordinea şi demonstraţiile ce au urmat au fost paşnice, am primit semnale de la societatea civilă şi observatorii internaţionali despre tratamentul inadecvat aplicat unor protestatari aflaţi în detenţia poliţiei. De asemenea suntem îngrijoraţi în legătură cu relatările despre intimidarea studenţilor şi jurnalişrilor de către autorităţi”, se arată în declaraţia Departamentului de Stat al SUA.

În aceleaşi timp, SUA a salutat apelul preşedintelui în exerciţiu, Vladimir Voronin pentru amnistierea unor protestatari, spunând că este „un pas încurajator spre reconciliere”.

“Chemăm autorităţile să acţioneze în conformitate cu legislaţia Moldovei şi angajamentele internaţionale în ceea ce priveşte opoziţia, protestatarii şi mass media. Toate partidele trebuie să aibă un comportament responsabil. De asemenea, este important ca guvernarea să manifeste coopeare şi transparenţă faţă de partidele de opoziţie şi de îngrijorările lor în legătură cu alegerile din 5 aprilie. Accentuăm că nu există scuze pentru violenţele din 7 aprilie. Statele Unite îşi reiterează angajamentul de a coopera strâns cu Moldova şi poporul ei, atâta timp cât ţara continuă să meargă spre calea integrării europene. Respectul faţă de supremaţia legii şi drepturile omului sunt principalele elemente în relaţia noastră”, se mai arată în declaraţia Departamentului de Stat al SUA. 

cuvinte-cheie: SUA | declaratie | proteste | Moldova

Comentarii (0)

 

Related news

Sus