Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.04.2009

Reputaţia OSCE de observator corect al alegerilor este periclitată de Rusia, comentează presa

Alegerile din R. Moldova sunt cel mai recent exemplu de tentativă a Rusiei de a leza reputaţia OSCE de observator imparţial al alegerilor, standardul OSCE fiind în pericol să îşi piardă din valoare, comentează publicaţia Christian Science Monitor.

"Rusia încearcă de ani în şir să slăbească 'acest campion mondial în domeniul alegerilor democratice', Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), alcătuită din 56 de state. Aceasta este instituţia care, înfiinţată în timpul Războiului Rece, a judecat în mod imparţial numeroase alegeri în Europa de Est şi în fosta Uniune Sovietică. De aceea, Rusia învinuieşte OSCE că incită la revoluţii democratice 'colorate' chiar în pragul uşii sale", scrie publicaţia Christian Science (CS) Monitor într-o amplă analiză.

Totuşi, în opinia CS Monitor, imparţialitatea OSCE a ajuns sub semnul întrebării în urma recentelor alegeri parlamentare din R. Moldova. Ţara aflată între Ucraina şi România a fost zguduită de proteste violente faţă de aparenta victorie a Partidului Comunist, care conduce încă din 2001. Tinerii protestatari şi partidele de opoziţie susţin că victoria a fost obţinută fraudulos, iar rezultatele renumărării voturilor sunt aşteptate vineri.

OSCE a declarat că, în general, procesul electoral s-a desfăşurat liber şi corect, notând numai că "sunt necesare îmbunătăţiri ulterioare". Apoi, organizaţia a deplâns tratamentul pe care autorităţile moldovene l-au aplicat jurnalişilor care au relatat despre alegeri, iar un raport OSCE obţinut de Reuters arată că drepturile fundamentale ale unor protestatari arestaţi ar fi fost încălcate.

Publicaţia atrage atenţia că nu toţi monitorii OSCE s-au raliat evaluării pozitive privind alegerile din R. Moldova. Baroneasa Emma Nicholson, europarlamentar britanic, a declarat pentru BBC că a văzut "sute şi sute" de votanţi care au fost opriţi din drum şi obligaţi să facă cale întoarsă. Ea susţine că, atunci când s-a terminat numărătoarea paralelă a voturilor, la ora 1.00, Partidul Comunist avea 35% dintre voturi, ca apoi, la 8.00 dimineaţa comuniştii să aibă deja 50%. Baroneasa, un monitor experimentat, se teme că fraudele s-au putut desfăşura "complet invizibil".

Împreună cu alţi colegi, ea a încercat să introducă în declaraţia finală a OSCE puncte mai dure, dar acestea au fost respinse. "Problema a fost că era vorba de un raport OSCE, iar din OSCE face parte şi Rusia, care, bineînţeles, are o viziune diferită", a spus ea.

"Astfel de declaraţii credibile lasă impresia că Rusia face eforturi considerabile în încercarea de a diminua influenţa OSCE în domeniul drepturilor civile şi ale omului, un obiectiv vizat de Moscova de ani buni. Rusia a încercat, în contextul propriilor alegeri parlamentare, să tergiverseze cât mai mult acordarea vizelor pentru observatorii OSCE şi le-a impus acestora atât de multe restricţii încât organizaţia a decis să nu mai monitorizeze scrutinul. În anul următor, OSCE a decis să nu monitorizeze nici alegerile prezidenţiale, din aceleaşi motive", mai scrie CS Monitor.

Rusia şi alte şase ţări învecinate s-au aliat într-un efort de a diminua activitatea OSCE în domeniul drepturilor omului şi monitorizării alegerilor, încercând să pună accentul pe dimensiunea politică, economică şi militară. Acest efort de "reformă", care necesită consensul statelor membre, a eşuat până în acest moment, continuă articolul.

Dar, atrage atenţia CS Monitor, apropiata Rusiei, Kazahstanul, va prelua preşedinţia OSCE în 2010, fiiind prima dată când o ţară nedemocratică va conduce acest organism internaţional. "Rusia ar putea să profite de ocazie şi să îşi impună autoritarismul. Dacă va reuşi, OSCE s-ar putea trezi fără influenţă sau credibilitate într-o regiune strategică care se zbate să iasă din era postsovietică, iar alegătorii vor rămâne fără o voce imparţială care să le indice cum stau lucrurile", conchide CS Monitor.

 

Sursa: Newsin

cuvinte-cheie: OSCE | observatori | alegeri | Moldova

Comentarii (0)

 

Related news

Sus